Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

12. 01. 2017. 16:32 >> 16:09
8

PRED SUDOM

Haradinaj: Optužbe Srbije političke

Lider Alijanse za budućnost Kosova i jedan od nekadašnjih komandanata OVK Ramuš Haradinaj izjavio je danas pred sudom u Kolmaru da su optužbe iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine - političke.

"Ove optužbe koje dolaze iz Srbije su čisto političke", rekao je bivši kosovski premijer pred francuskim sudijama i dodao na francuskom "Ovo što radite ovdje je zloupotreba prava".

Agencija Frans pres navodi da se Haradinaj obratio sudu mirnim glasom, obučen u tamno odijelo i s bordo kravatom.

Apelacioni sud u Kolmaru naložio je danas puštanje na slobodu Haradinaja koji će biti stavljen pod sudski nadzor do prijema zahtjeva za njegovo izučenje Srbiji.

Haradinaj treba da preda svoj pasoš francuskoj policiji i da se odazove na budući poziv suda kada se zahtjev za izručenje koji je formulisala Srbija bude detaljno ispitao, navodi agencija Frans pres.

Prilikom današnjeg pretresa predsjednica sudskog vijeća rekla je da prema informacijama prenijetim Interpolu Srbija optužuje Haradinaja da je 1999. na Kosovu "naložio nezakonito pritvaranje civila, koji su bili izloženi mučenju, nehumanom tretmanu i silovanju".

"Neki od njih su ubijeni, nekad i čak od ruku Haradinaja", prema optužnici iz Beograda, navodi Frans pres.

Haradinajeva advokatica Rašel Lindon rekla je da je njegovo puštanje na slobodu, poslije nedjelju dana pritvora "prva faza".

"Nastavak će naravno biti ukidanje Interpolovog naloga (za hapšenje) koji nije trebalo ni da bude izdat, i odbijanje zahtjeva za izručenje", dodala je Lindon.

Advokat Haradinaja Arianit Koci rekao je u Prištini da je Haradinaj dužan da se dva puta nedjeljno javlja francuskoj policiji i da ne smije da napusti teritoriju Francuske.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara po nalogu Srbije iz 2006. zbog sumnji da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Haradinaj je bio uhapšen po nalogu Srbije i 2015. na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen.

Haradinaju je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније