Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

12. 01. 2017. 17:38 >> 17:14
4

VLADA KOSOVA

"Samo korak ka povratku Haradinaja"

Vlada Kosova ocijenila je da današnja odluka suda u Francuskoj za puštanje na uslovnu slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja predstavlja samo korak ka njegovom konačnom oslobađanju i povratku na Kosovo.

Vlada je u saopštenju ponovila da su nalozi za hapšenje iz Srbije, na osnovu kojih je uhapšen i Haradinaj, nezakoniti, nepravedni "i sa tendencijom izazivanja tenzija i sukoba".

U saopštenju, kosovska vlada je pozvala francuske i vlasti drugih država da ne uzimaju u obzir te naloge za hapšenje.

Naglasila je i da će nastaviti intenzivno angažovanje za što brži povratak Haradinaja na Kosovo, "kao i da se stavi tačka na nezakonite i političke naloge za hapšenje i optužnice iz Srbije".

Istovremeno je predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji današnju odluku francuskog suda ocijenio kao korak ka oslobađanju Haradinaja.

Veselji je ocijenio i da su nepravična i apsurdna pritvaranja bivših pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije i istakao da treba prestati sa takvom praksom.

On je izrazio uvjerenje da će organi pravde Francuske ubrzati procedure i okončati bilo kakvu sudsku mjeru protv Haradinaja, kako bi se on vrlo brzo vratio na Kosovo.

U saopštenju se ističe da je Veselji u vezi za pritvaranjem Haradinaja dostavio pismo predsjedniku Nacionalne Skupštine Francuske i predsjedniku Senata "potvrđujući prijateljstvo i saradnju (Kosova) sa Francuskom".

Na odluku suda u Francuskoj reagovala je i bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga koja je ocijenila da je ta odluka olakšavajuća, ali da nije pravčna.

I ona je izrazila nadu da će pravosudne institucije Francuske ubrzati procedure kako bi se Haradinaj što prije vratio na Kosovo.

"Istovremeno jednom za svagda Srbija treba da prekine zloupotrebu institucija pravde da politički napada Kosovo i njegov narod", napisala je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније