Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ RTS ]

14. 01. 2017. 19:10 >> 22:00
47

VUČIĆ ALBANCIMA

"Ovo je posljednja molba"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je donio odluku da se voz koji je jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, prvi put nakon 18 godina, zaustavi u Raškoj da bi se, kako je kazao, sačuvala bezbjednost putnika i da bi se izbjegli sukobi. Voz je večeras iz Raške krenuo nazad za Beograd. Inače, jake snage kosovske policije bile su stacionirane na graničnom prelazu Jarinje, nakon što su pregledali prugu zbog, kako su saopštili, lažne prijetnje o postavljanju eksploziva.

Vučić je rekao da su kosovski policajci htjeli da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i time dovedu do velikih sukoba. Objasnio je da su Srbi koji žive na sjeveru Kosovu opkolili specijalce, nakon čega im je stiglo 17 oklopnih vozila u pomoć. Vučić je istakao da moli Albance da ne pokušavaju da ubijaju Srbe na Kosovu, jer će ih Srbija zaštititi.

Specijalci su ranije danas u kontrolu oko 40 kilometara pruge krenuli pošto im je iz Prištine proslijeđen snimak na kojem se vidi kako neidentifikovane, maskirane osobe postavljaju eksploziv uz šine.

Jake snage kosovske policije i pripadnici ROSU stigli su u Donje Jarinje kao pojačanje već pristiglim snagama kosovske policije, javlja RTS.

Na vozu je na više jezika ispisano "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Kosovski predsjednik Hašim Tači poručio je da treba spriječiti ulazak na Kosovo voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu. 

Tači je na Fejsbuku napisao da je "neprihvatljiv" ulazak voza na Kosovo koji ima, kako je nazvao, "nacionalističke naljepnice", a što je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova.

Tači je rekao da poštuje slobodu kretanja, ali da je ovakav potez neprihvatljiv i ukazao da vozom putuju visoki zvaničnici Srbije koji nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo, prenosi RTK 2.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Srbije Marko Đurić je istakao da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa albanskih prevoznika sa KiM i da nikada nemaju nikakvih problema.

"Prikazane su freske i ikone koje su dio baštine Uneska. Ideja je da se pokaže šta je naše nasljeđe i tradicija", istakao je Đurić.

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније