Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 06. 2013. 16:32 >> 16:32

SRBIJA-HRVATSKA

Preko granice kao i do sada

Predstavnik Granične policije srbijanskog MUP-a najavio je da neće biti nikakvih drastičnih promjena prilikom prelaženja granice s Hrvatskom kada ta država 1. jula pristupi Evropskoj uniji (EU).



Banović je, prema pisanju beogradskih medija, rekao da će građani normalno prelaziti i putovati, kao što su to činili i do sada.

On je rekao da će, s tim u vezi, građani Hrvatske i dalje moći da prelaze granicu sa Srbijom sa ličnom kartom, dok će državljani Srbije u Hrvatsku nastaviti da ulaze sa putnom ispravom, bez dodatnih opterećenja.

Banović je rekao da će ljudi u pograničnim područjima, koji su obrađivali zemlju s jedne i druge strane, koji su katastarski imali svoje zemljište sa obje strane granice, i koji su na osnovu pograničnih propusnica prelazili tu granicu, baveći se poljoprivredom, te normalno i slobodno odlazili na svoje njive, to moći da čine i ubuduće.

On je podsjetio da Srbija i Hrvatska još od 1990-ih godina imaju sporazume o graničnim prelazima i o malograničnom saobraćaju, i da je formirana radna grupa koja radi na inoviranju tih sporazuma.

"Praktično, kontrola prelaženja državne granice između Srbije i Hrvatske ostaće na nivou na kojem je sada", kazao je Banović.

On je pojasnio da će jedina dodatna obaveza za graničnu policiju biti pojačana kontrola "zelene i plave granice", radi sprječavanja ilegalnih migranata da prelaze u Hrvatsku, koja će biti spoljna granica EU, osim one sa Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom.

Inače, "zelena granica" je područje van mjesta određenog za prelazak, poput njiva ili polja, a "plava" predstavlja rijeku ili neki drugi vodeni tok.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније