Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 01. 2017. 16:17 >> 16:55

REZULTATI ISTRAGE

O učešću vojnika na proslavi Dana RS do 2.februara

Ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je danas da će istraga o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, biti okončana do 2. februara.

Pendeš je zbog toga zatražila da Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH na današnjoj sjednici ne raspravlja o prisustvu pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka na ceremonijama povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS u Banjaluci.

Član Komisije Hazim Rančić predložio je da se u dnevni red sjednice uvrsti i to pitanje, ali je Komisija većinom glasova odbila njegov prijedlog, uvažavajući stav ministarke Pendeš da se sačekaju rezultati istrage.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojio je Treći pješadijski (Republika Srpska) puk na Trgu Krajine povodom obelježavanja Dana RS, tvdeći da je na to kao član kolektivnog šefa države imao pravo, jer taj puk baštini tradiciju Vojske RS.

Prethodno je iz komande NATO štaba u BiH stiglo upozorenje da će se učešće bilo kog predstavnika OS BiH u obilježavanju Dana RS, 9. januara, smatrati nezakonitim, s obzirom da je Ustavni sud BiH ranije osporio odredbe Zakona o praznicima RS, ocijenivši da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminatorsko po građne tog entiteta koji nijesu Srbi i pravoslavci.

Tu odluku Ustavnog suda RS je sprovela tako što ju je objavila u Služenom glasniku RS, ali je potom donijela novi Zakon o Danu RS, prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan republike, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније