Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

18. 01. 2017. 22:13   >>  19. 01. 2017. 08:34 17

KAD JE (BIO) ISKREN

Od 'svježeg vjetra' do persone non grata

Od miljenika zapada do sankcija - Evo kako je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, godinama mijenjao politički kurs, ali i retoriku, analizirala je Federalna TV.

"Nove političke snage moraju da daju odgovor na pitanje kako urediti Bosnu i Hercegovinu, neopterećeni starim nacionalističkim konceptima vlasti, koje su imale svoje mentore u Beogradu ili Zagrebu."

Teško je i povjerovati da je ovako u decembru 2003. govorio aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik, političar koji je na vlast prvi put došao uz pomoć tenkova SFOR-a daleke 1998. godine.

Bio je tada miljenik Zapada i čest gost američkih službenika. Simpatije je stekao kao jedan od rijetkih opozicionih poslanika koji se nije libio da digne glas protiv politike SDS-a i Radovana Karadžića. Štaviše, među prvima pozivao je na izručenje ratnih zločinaca Haškom tribunalu te u više navrata tvrdio da međunarodna zajednica i ovaj sud ne rade protiv Srba.

"Treba primijetiti i jednu važnu stvar, a to je da je ovo godina američkih predsjedničkih izbora, i činjenicu da je ovo zadnjih par mjeseci za hapšenje Karadžića i ostalih optuženih za ratne zločine", govorio je u februaru 2004.

Tada je s Amerikom bio u odličnim odnosima. Štaviše, tadašnja šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt Dodika je nazvala “daškom svježeg vjetra na Balkanu”, a ovaj epitet pratio ga je do unazad nekoliko godina.

Ostale su upamćene njegove izjave iz tog perioda, poput one da Republika Srpska nije država ili da je bolje biti entitet u BiH nego provincija u Srbiji. Ovakvu retoriku Dodik je zagovarao sve dok u martu 2006. godine nije drugi put sjeo u premijersku fotelju.

S godinama, njegova retorika bila je sve radikalnija. "Čuj, Bosna i Hercegovina normalna država! Ja ne vjerujem da se to ikad može napraviti. Čuj, neke regije! Kakve regije", govorio je 2009.

A prošle godine je poručivao: "Samo sloboda je Srbima bila garantovana onda kad su imali državu, zato je Republika kao država važna, RS jeste država."

Tako je u dugodišnjoj političkoj karijeri Milorad Dodik, od daška svježeg vjetra i miljenika stranaca došao do persone non grata u ovim krugovima.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније