Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 06. 2013. 09:19 >> 13:02
4

PROCES PROŠIRENJA

Bratušek: Ukinuti Balkanske granice

Premijerka Slovenije Alenka Bratušek kazala je da zemlje zapadnog Balkana imaju realne šanse da postanu članice Evropske unije (EU).

Ona je bečkom "Kuriru" kazala da to nije samo od koristi po EU, već i za zemlje regiona.

"Svaki korak ka Evropi, svaka reforma, vladavina prava, funkcionisanje institucija, vodi zemlje naprijed, čini ih demokratičnijima i atraktivnijima za investitore“, objasnila je ona, prenijele su agencije.

Bratušek je istakla da su Srbija i Kosova briselskim sporazumom pokazale koji su im politički prioriteti, ali da su kriterijumi za pristupanje EU teški, te da moraju biti striktno ispunjeni. 

Ona je rekla da i EU mora da uloži dodatne napore, ali da ne smije nepotrebno produžavati proces proširenja.

Slovenačka premijerka je istakla da od prijema Hrvatske u EU očekuje stabilnost u regionu, najavljujući da će Hrvatska i Slovenija podsticati evropsku integraciju jugoistočne Evrope. 

"Granice na Balkanu moraju pasti”, poručila je Bratušek, ukazujući da je Slovenija drugi investitor u Hrvatskoj, i da će slovenačka privreda nakon ukidanja carina i svih prepreka profitirati. 

Ona je pitanje da li će Sloveniji trebati pomoć EU za ekonomske probleme kazala da Ljubljana svoje probleme rješava sama. 


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније