Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

20. 01. 2017. 09:20 >> 09:28
23

BLUMBERG PIŠE

Rusija koristi Dodika kao alat

Direktna ruska intervencija u Ukrajini, kao i skandal vezano za umiješanost u američke predsjedničke izbore, zasijenili su veliku igru koju je Rusija započela u jednoj regiji, a to je Balkan, piše američki časopis "Blumberg".

"Za razliku od drugih mjesta gdje Rusija primjenjuje silu, na Balkanu povlače nešto suptilnije poteze, ali ne manje ozbiljne. Balkan je dugo vremena bio svojevrsno rusko igralište", navodi se u analizi "Blumberga", prenosi Fokus.ba

Dodaje se da novoizabrani predsjednik Donald Trump neće staviti Balkan u fokus svog djelovanja, a budući da je Evropska unija uz proteklom periodu razjedinjena po brojnim pitanjima, Putin upravo u tome vidi svoju šansu da pojača prisustvo i uticaj Rusije na Balkanu.

"Rusija je identifikovala Makedoniju, Crnu Goru i BiH kao potencijalne prijetnje, jer ove zemlje žele u NATO. Zato će Putinov cilj na Balkanu biti da ove zemlje na neki način održi neutralnim. Da bi to postigao on i njegovi saradnici već preduzimaju određene korake. Naime, Rusija insistira da se zatvori Kancelariju visokog predstavnika u BiH", piše "Blumberg".

U analizi uglednog časopisa navodi se i da Rusi imaju saveznike u Srbima, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

"Rusija koristi predsjednika RS Milorada Dodika kao alat, jer on želi podijeliti BiH", navodi se u analizi "Blumberga".

Dodaje se da je Rusija trenutno prisutna u svim balkanskim zemljama te da postaju sve aktivnija.

"Ukoliko dođe do zaostrašavanja odnosa, vojna intervencija Rusije nije isključena" zaključuje se u analizi.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније