Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rts.rs [ Objavila R.B. ]

22. 01. 2017. 18:38 >> 18:15
6

VUČIĆ NAJAVIO

Srbija u Briselu na najvišem nivou

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će nastavak razgovora sa Prištinom biti nastavljen u utorak u večernjim satima, a da će Srbiju, pored njega, predstavljati i predsjednik Tomislav Nikolić.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da će u utorak, pod pokroviteljstvom Federike Mogerine, biti nastavljeni razgovori sa Prištinom.

"Srbija će biti predstavljena na najvišem nivou, ići ćemo predsjednik Nikolić i ja kao predsjednik Vlade. Mislim da će Albanci dovesti svoje najviše predstavnike i nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se nikada više ne ponovi donošenje oružja i oruđa u sredine naseljene Srbima da bi se time pokazali mišići", kaže Vučić. 

Dodaje da je za Srbiju najvažnije da se izbjegnu sukobi i dalje provokacije.

"Vjerujem da ćemo imati uspjeha, da će razgovori biti uspješni. Mnogo truda i rada ćemo uložiti da se obezbijedi ekonomski sigurna budućnost za građane u Srbiji", ističe Vučić.

On je na konferenciji za novinare rekao da neće biti jednostavni razgovori u utorak, da se polazi sa dvije suprotstavljene premise – oni da je Kosovo nezavisno, mi da je dio teritorije Srbije, i da je teško da se dođe do zajedničkog zaključka ali da on mora biti postugnut da se oružje ne upotrebljava.

Navodi da svi pričaju i da su pravili priču oko voza, ali da niko nije obratio pažnju na dovođenje teškog oružja i oruđa te ocijenio da je sve to bilo organizovano, ali i podvukao da Albanci nijesu ni vidjeli taj voz i nakon što je zaustvaljen doveli specijalne jedinice na sjever Kosova.

Kako je rekao, sve da su Albanci koristili indijanske trikove i stavljali uvo na šine, taj voz nijesu mogli ni da čuju ni da vide.

Na primjedbe da je to što je pisalo na vozu "Kosovo je Srbija" provokacija, Vučić je rekao da u tome ne vidi provokaciju, a podsjetio da je zastava "Velike Albanije" donijeta u Beograd i tada je rečeno što smo se toliko nasjekirali zbog toga.

Vučić je dodao da 2mi nijesmo zbog toga iznosili oružje, ali oni jesu 17 oklopnih vozila i specijalne jedinice čisto etnički sastavljene od Albanaca".

"Kada im to kažete oni kažu "bravo što si sačuvao mir", dodao je Vučić, ali i podvukao da mnogi političari "pričaju gluposti" u vezi sa sporazumom iz Brisela.

On je objasnio da se jasno vidi da policijske jedinice na sjeveru Kosova moraju da budu sastavljene u skladu sa etničkim sastavom te da to važi i za specijalne jedinice, a ne da se šalje ROSU sa 100 odsto Albancima u njoj.

Kako je rekao, srećan je što je izbjegnut sukob, iako su, kaže, neki željeli da ga isprovociraju.

Vučić je rekao da u Brisel idu da pokušaju da se dogovore, da i jedni i drugi učine neki ustupak.

Premijer Srbije je podvukao da je zahvalan šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini kao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa kojima je imao odvojene razgovore i dodao da nakon tih razgovora mirnije gleda na situaciju, bar kratkoročno, na zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније