Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

13. 02. 2017. 22:23 >> 22:06
24

ISTRAŽIVANJE

Većina Srba nespremna da ratuje za Kosovo

Ogromna većina građana Srbije smatra da nikako ne bi bilo opravdano ući u rat za Kosovo u sastavu Srbije. Zanimljivo je da čak ni većina glasača desničarskih stranaka - SRS i Dveri - takođe ne bi bila spremna da se lati oružja zbog Kosova, piše Blic.

To je rezultat velikog istraživanja (biće predstavljeno sjutra), koje je sproveo Beogradski centar za bezbjednosnu politiku uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške u periodu od 26. decembra do 14. januara. Anketirano je 1.403 punoljetnih stanovnika Srbije, bez Kosova.

"Najratoborniji su oni koji imaju najmanje iskustva u ratu, to jest mladi od 18 do 29 godina i to u procentu od 15 odsto. Zato bi trebalo stariji da im objasne da rat nije ništa romantično ni lijepo, već da je to ogroman gubitak za sve strane", objašnjava Sonja Stojanović-Gajić, direktorka ovog centra.

Istraživanje je obuhvatilo i konkretna pitanja u vezi sa angažmanom tokom rata, gdje se pokazalo da je spremnost građana za oružje još manja.

"Među zagovornicima rata najviše je ispitanika sa samo osnovnom školom ili nezavršenim fakultetom. Takođe, jedino se među njima pripadnici srpske i romske nacionalnosti zalažu za rat, dok su pripadnici drugih nacionalnih manjina koje žive u Srbiji protiv", ističe Stojanović-Gajić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe da su građani konačno počeli da misle svojom glavom.

"Više od polovine populacije pamti posljedice rata 1999, što ne odgovara „dobrovoljnim davaocima tuđe krvi“. Nažalost, još u regionu postoje neodgovorni državnici koji zveckaju oružjem kako bi skrenuli pažnju sa svojih lopovluka i nemaštine naroda", kaže Popov.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније