Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2017. 08:33   >>  08:09 3

GRUEVSKI PONUDIO

Podrška Zaevu, ali uz jedan uslov

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ponudio je da podrži manjinsku vladu SDSM ukoliko lider te stranke Zoran Zaev odustane od takozvane "Tiranske platforme".

Ona bi, prema njegovim riječima, mogla, "fundamentalno da promijeni Makedoniju i dovede do podjele po etničkim linijama", prenosi MIA.

Gruevski je gostujući na jednoj makedonskoj televiziji kazao da je rekao Zaevu da će dobiti 51 glas VMRO-DPMNE, uz jedan zahtjev - da se ne sprovodi platforma albanskih stranaka.

"Spremni smo da podržimo SDSM da formira manjinsku vladu ukoliko odustanu od zakona o jezicima, Tiranske platforme i predloga da se redefiniše i degradira Makedonija. Ukoliko Zaev toliko želi da bude premijer, pustićemo ga da implementira svoj program, onoliko dugo koliko ne ugrožava državne i nacionalne interese. Može da nas napada ako želi, ali ne i državu", rekao je Gruevski.

Prema njegovim riječima, ukoliko Zaev traži on će se dobrovoljno "predati, biti uhapšen, zatvoren, maltretiran", a VMRO-DPMNE će i dalje podržavati manjinsku vladu do sljedećih izbora koje već sada mogu da dogovore.

"Pustite ga da me napadne, ali prestanite da napadate državu. On (Zaev) ovo može da smatra otvorenom ponudom", rekao je Gruevski.

"Tiranska platforma", koju su albanske partije u Makedoniji dogovorile sa albanskim premijerom Edi Ramom podrazumeva, između ostalog, i da albanski jezik bude zvanični jezik u Makedoniji.

Gruevski je kazao da je predloženi zakon kojim bi se albanski uveo kao zvaničan jezik u Makedoniji bio samo "prvi korak" u seriji poteza koji bi doveli do podjele Makedonije po "etničkim linijama, kroz kantone ili federalne jedinice".

"Autori ovog scenarija nastoje da ustoliče Zaeva u Makedoniji, oslabe zemlju i dovedu do promjene imena i identiteta Makedonaca. To je cilj onih koji su započeli kampanju kako bi oborili sa vlasti VMRO-DPMNE. Taj proces može da dovede do gubljenja naše države", rekao je Gruevski i pozvao ljude da se aktiviraju protiv tog scenarija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније