Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2017. 09:45   >>  09:23

PRIKUPIO POTPISE

Zaev predaje zahtjev da mu se povjeri mandat

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev trebalo bi danas da makedonskom predsjedniku Đordu Ivanovu dostavi 67 potpisa, neophodnih za osnivanje vlade, i zatraži mandat, prenosi Tanjug.

On je kazao da je prikupio potrebne potpise, kao i da se nada da će proces osnivanja vlade biti gotov u narednih 10 dana.

Tokom jučerašnjeg dana i evropski povjerenik za proširenje Johanes Han i NATO zatražili su od makedonskog predsjednika Ivanova mandat za osnivanje vlade povjeri Zaev, jer je SDSM objavila da je osigurala većinsku podršku u parlamentu.

Ivanov je ranije rekao da će mandat dati stranci koja sakupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu, koji broji 120 zastupnika.

Parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a Ivanov je mandat prvo povjerio čelniku VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, međutim njegovi pregovori s vodećom albanskom strankom DUI nisu uspjeli.

Na tim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Pokret BESA - nova albanska opoziciona stranka, osvojio je pet mandata, Savez za Albance tri, dok je dva mjesta u novom sazivu dobila DPA.

Gruevski je protiv toga da mandat za osnivanje vlade bude povjeren Zaevu, jer se, jer se kako navode lokalni mediji, plaši velikog narodnog protesta koji neće moći zaustaviti.

Tokom jučerašnjeg dana u makedonskim medijima pojavila se informacija da je SDSM postigao dogovor s DUI ali uz uslov da Srbi budu osuđeni za genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata, ali i o promjeni državne himne, zastave i jezičnim rješenjima.

Međutim, Zaev je odbacio takve tvrdnje uz obrazloženje da se radi o pokušaju da se napravi svađa "s bratskim srpskim narodom" i najavio da će sa Srbijom voditi "prijateljsku politiku".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније