Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ Objavila R.B. ]

02. 03. 2017. 21:35 >> 21:10
5

MOGERINI U SKOPLJU

Ivanov da poštuje Ustav i da mandat Zaevu

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini pozvala je večeras predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o uskraćivanju mandata Socijaldemokratskom savezu i tri albanske partije, prenosi agencija MIA.

Ona je istakla u Skoplju da Ivanov treba da povuče tu odluku u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

"Nije na EU da pokaže izlaz iz krize, ali kao prijatelj koji brine o ovoj zemlji, želimo da ukažemo na ono što brine u ovom trenutku, i da predstavlja ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratski duh Ustava ove zemlje. Vjerujem da bi bilo nemoguće da bilo ko ubijedi nekoga sa demokratskim rječnikom da većini poslanika u parlamentu koji predstavljaju većinu građana u unitarnoj državi nije dozvoljeno da formiraju vladu. To je prijetnja vladavini demokratije, kršenje pravila demokratije, a takođe nije u skladu sa evroatlanskim integracijama, a koje svi politički lideri u zemlji smatraju prioritetom”, istakla je Mogerini.

U srijedu je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da da mandat za formiranje vlade koaliciji Socijaldemokratskog Saveza Makedonije i partija koje predstavljaju Albance, zato što se zalažu za širu zvaničnu upotrebu albanskog jezika.

Bivši nacionalistički makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da će ispunjavanje zahtjeva Albanaca voditi kantonizaciji zemlje po etničkim linijama, zbog čega njegove pristalice protestuju širom zemlje.

Rusija je optužila Albaniju, NATO i EU da pokušavaju da nametnu proalbansku vladu u Makedoniji koju potresa politička kriza, prenosi Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније