Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 03. 2017. 18:23 >> 17:58

OD MEĐUNARODNIH PARTNERA

Ivanov zatražio osudu albanske platforme

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zatražio je danas od EU, NATO i strateških partnera SAD i Turske da osude i odbace deklaraciju parlamentarnih stranaka Albanaca u Makedoniji koju je nazvao Tiranska platforma i ponovio da lideru SDSM Zoranu Zaevu neće povjeriti mandat za sastav vlade.

Ivanov je pismo uputio članovima Evropskog savjeta, predsjedniku tog savjeta Donaldu Tusku, generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, predsjedniku SAD Donaldu Trampu i predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

U pismu koje je objavljeno na sajtu predsjednika Makedonije, Ivanov je naveo da je odbacivanje tog dokumenta tri albanske parlamentarne partije jedini način za izlazak Makedonije iz bezizlazne situacije u kojoj se nalazi.

"Tražim da se založite da ova štetna platforma bude javno odbačena od EU i NATO. Očekujem da osudite flagrantno rešanje u unutrašnje stvari Republike Makedonije od dva susjeda – aspitranta za članstvo u Uniji", napisao je Ivanov.

U toj deklaraciji, kako su ranije objavile albanske stranke, traži se ubrzavanje evroatlantskih integracija, šira zvanična upotreba albanskog jezika, budžetska jednakost opština, produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za priskuškivane razgovore (koje istražuje optužbe za kriminal vrha vlasti u vrijeme koalicije koju je predvodio VMRO DPMNE).

Platforma iz Tirane, ocijenio je Ivanov, u suprotnosti je sa Ohridskim dogovorom, diskriminatorkska je prema drugim etničkim zajednicama, dodatno destabilizuje unutrašnjo-političku situaciju u Makedoniji i povećava međuetničke tenzije.

"Načinom na koji je donesena i izjavama iz Albanije i sa Kosova vrši se destabilizacija Zapadnog Balkana", naveo je predsjednik Makedonije.

Ivanov je ponovio da neće dati madat za formiranje lideru opzicionog SDSM Zoranu Zaevu, iako ima parlamentarnu većinu, jer "ne daje madat onom ko pregovara o plaatformama drugih država".

Makedonski predsjednik je rekao da očekuje da međunarodna zajednica pošalje snažnu poruku do ovog geoplitički ranjivog regiona o nepovrjedivosti granica na Balkanu i da reafirmiše evropsku i evroatlantsku perpekstuvu regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније