Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 03. 2017. 13:29 >> 13:03
6

PODACI MUP-A

U Siriji i Iraku 28 državljana Srbije

U Siriji i Iraku nalazi se 28 državljana Srbije a cilj MUP-a te zemlje je smanjivanje i propagiranje radikalnih ideologija, sprječavanje regrutacije potencijalnih terorista, presijecanje njihovih kanala finansiranja i komunikacije, kao i osujećivanje terorističkih napada, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da ne postoji direktna ugroženost Srbije od terorističkih prijetnji, ali da bi bilo neozbiljno kada bi se reklo da ne postoji mogućnost da se takva situacija dogodi.

On je rekao da je Srbija zbog toga veoma oprezna i da se razmjenjuju podaci sa policijama i bezbjednosnim agencijama u inostranstvu. "Naš predlog EU bio je da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju", rekao je Stefanović na radionici o prevenciji nasilnog ekstremizma u Srbiji.

On je naveo da bi novac trebalo ulagati u rad sa mladima koji su tome skloni i dodao da bi prednost regionalnog centra bila u tome što nema jezičkih barijera, kao ni smetnji pri prelasku iz zemlje u zemlju.

Stefanović je rekao da je cilj ministarstva da spriječi regrutovanje potencijalnih terorista i presječe kanale njihovog finansiranja.

On je kazao da je MUP Srbije u prethodnom periodu uložio "značajne napore" da se rano otkriju osobe koje bi mogle da učestvuju u terorizmu i njegovoj radikalizaciji.

Stefanović je naveo i da je Srbija pripremila akcioni plan sa nacrtom nacionalne Strategije za prevenciju borbe protiv terorizma.

Prema riječima Stefanovića, važan segment u prevenciji je koncept policije u zajednici koji podrazumijeva da se pravovremeno prepozna opasnost.

On je rekao da misija OEBS pomaže Srbiji, ne samo kroz obuku policije.

"Srbija je odlučna da bude partner mnogim zemljama svijeta, pa i većim i snažnijim", naveo je on i dodao da se Srbija neće povući iz borbe protiv terorizma.

Zapadni Balkan meta za regrutovanje

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je terorizam realna životna činjenica i da je u 2015. godini bilo 92 različita teroristička napada.

On je rekao i da je borba protiv nasilnog ekstremizma pokušaj da se smanji broj terorističkih napada, ali i broj pripadnika pokreta koji sprovode nasilje.

Skot je rekao da je potrebno raditi na podizanju svijesti ljudi da prepoznaju pokazatelje radikalizma koji poziva na nasilje, da se osposobi lokalna zajednica da spriječi radikalizam, kao i da se jača borba protiv ekstremstičkih tekstova, naročito na internetu.

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan je meta za regrutovanje i mjesto za ulazak ekstremista.

On je rekao da Islamska država ima zvaničnu propagandnu strategiju za Zapadni Balkan i da pri tome koristi jezik regiona i platformu za regrutovanje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније