Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 03. 2017. 18:36 >> 19:20

HAN PORUČIO

Makedoniji hitno potrebna nova vlada

Makedoniji je hitno potrebna nova vlada da sprovede reforme, poručio je danas u Skoplju evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon sastanka s predsjednikom albanske stranke Pokret Besa Biljalom Kasamijem, Han je to napisao na svom Tviter nalogu, ističući da nema vremena za gubljenje.

"Evropski put je otvoren za Skoplje nakon posljednjeg Savjeta EU, ali sat otkucava. Potrebno je liderstvo, umjesto taktiziranja. Ekonomija strada", napisao je Han, nakon sastanka s Kasamijem, prvim liderom makedonskim stranaka s kojima je danas planirano da razgovara.

Slijede sastanci s liderom Alijanse za Albance Zijadinom Selom, DUI Alijem Ahmetijem, SDSM Zoranom Zaevom i VMRO DPMNE Nikolom Gruevskom, kao i s predsjedavajućim Sobranja Makedonije Trajkom Veljanovskim.

Prvi sagovornik Hana u Skoplju, lider pokreta BESA Bilal Kasami, nakon sastanka je izjavio da se zalaže za stavljanje državnih interesa iznad partijskih, te da Brisel podržava parlamentarnu većinu, koju je taj pokret formirao sa saocijaldemokratama Zorana Zaeva i sestrinskom partijom DUI.

Kasami je rekao da je u razgovoru sa Hanom i trojicom evropskih parlaentaraca rečeno da će Brisel tražiti od predsjednika Đorđa Ivanova da dodijeli Zaevu mandat za formiranje nove vlade kako bi se, kako je rekao, realizovan program povratka države na put evroitegracija i sprovođenja neophodnih reformi.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je odbio da se sastane s Hanom, poručivši da nema ništa novo da kaže i da mu je već ranije rekao da ne želi da dodijeli mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim strankama formirao parlamentarnu većinu.

Han je ponovo došao u Skoplje sa zahtjevom da se hitno formira nova vlada Makedonije. Istovremeno s njegovim dolaskom, u Sobranju Makedonije su počele konsultacije političkih stranaka o nastavku konstitutivne sjednice parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsjednik, dva i po mjeseca nakon što su verifikivani poslčanički mandati.

Prema izvorima Televizije Telma, nastavak konstutitivne sjednice bi mogao da se bude u četvrtak.

Han i evroparlamentarci dočekani protestima

Protiv dolaska kvrokomesara Johanesa Hana su, dok se u kancelariji EU u centru grada pripremao za sastanke sa makedondkim političara, protestovalo par stotina građana sa nacionalnim znamenjem, tražeči da se ne miješa u unutrašnje stvari Makedonije. Han je, dok su ti građani protestovali, napustio zgradu na drugi ulaz i otišao u parlament na dogovorene sastane s liderima političkih stranaka.

Inicijativa "Za jednistvenu Makedoniju", koja podržava odluku Ivanova da ne dodijeli mandat Zaevu, najavila je nove proteste ispred zgrade Vlade Makedonije.

Ta incijativa posljednjih dvadesetak dana organizuje proteste, zahtijevajući "očuvanje unitarne države" i povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma", jer je navodno urađena u glavnom gradu susjedne Albanije.

Učesnici tih protesta su prihvatili poziv poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu, tako što će spriječiti opozicioni SDSM da formira novu vladu sa albanskim partijma, koja bi, prema njegovom mišljenju, redefinisala državu korist Albanaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније