Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 03. 2017. 21:53 >> 21:29

SASTAO SE SA HANOM

Zaev: Ubrzati proces formiranja vlade

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocijenio je večeras da će do kraja sedmice biti održan nastavak konstitutivne sjednice sa novom poslaničkom većinom koju će predvoditi njegova stranka.

Na toj sjednici će, istakao je Zaev, biti izabran novi predsjednik Sobranja koji će obavijestiti šefa države Đorđa Ivanova da postoji nova parlamentarna većina, da bi u zakonskom roku od 10 dana mogao da mu dodijeli mandat za formiranje vlade.

"Sve drugo će značiti banalizovanje i traženje izgovora sa strane VMRO DPMNE", rekao je Zaev nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, ističući da je vrijeme da mu predsjednik države Đorđe Ivanov, koji je to do sada odbijao, dodijeli mandat za formiranje vlade.

"Poruke komesara Hana i trojice evroposlanika (Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Knut Flekkenstein) su jasne, govorili smo da moraju da se ubrzaju procesi, ali to ne znači da treba da prestanemo da budemo pažljivi", rekao je Zaev.

On je istakao da ne postoji tzv. turanska platforma, već vladin program koji je prošle sedmice predstavio javnosti i koji brani jedinstvo Makedonije.

"Nadam se da će sve političke partije biti razumne, zato što svi mi postojimo zbog budućnosti Makedonije. Verujem da niko nema namjeru da blokira Sobranje", rekao je lider SDSM, koji je novu parlamentarnu većinu formirao sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Han se prije Zaeva u zgradi makedonskog parlamenta sreo sa liderima tri albanske političke partije Alijem Ahmetijem iz DUI, Biljalom Kasamijem iz Bese i Zijadinom Selom iz Alijase za Albance, a večeras je planiran još i susret sa predsjednikom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim.

Lider DUI Ali Ahmeti je nakon sastanka ocijenio da politička kriza treba da se riješi političkim sredstvima i demokratskim principima, čime će biti omogućeno funcionisanje države.

On je zatražio od dvije suprotstavljene makedonske partije, SDSM i VMRO DPMNE, da približe stavove i da otvore put ka izlazu iz krize.

Na pitanje da li je bilo ijreči o eventualnim sankcijama EU, lider najveće albanske partije je rekao da se nije razgovaralo o sankcijama, već o mirnom transferu vlasti.

Han je danas došao u Skoplje sa zahtjevom da se hitno formira nova vlada Makedonije. Iako je bilo planirano da se sastane sa predsjednikom Makedonije, Ivanov je to odbio uputivši ga da taj termin iskoristi za razgovor sa novoformiranom Građanskom inicijativom "Za zajedničku Makedoniju".

Nekoliko hiljada pristalica te organizacije koja podržava odluku Ivanova da ne dodijeli mandat Zaevu jer smatraju da bi to uništilo Makedoniji, protestovala je i večeras pred Sobranjem dok je trajao sastanak Hana i Zaeva. Protesti su počeli dan nakon što je bilo jasno da je Zaev formirao parlamentarnu većinu, a tada je lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski pozvao narod da odbrani državu.

Evropski komesar za prošrenje Johanes Han je tokom puta za Skoplje poručio političarima i državnim funkcionerima u Makedoniji da poštuju demokratiju i parlamentarnu većinu i da ne podgrijevaju međuetničke tenzije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније