Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

22. 03. 2017. 08:30 >> 08:04
5

U SKOPLJU

Han završio sastanke,Gruevski izbjegao novinare

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski izbegao je sinoć, nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da se obrati medijima, kojima nije bilo omogućeno ni da snime sami početak sastanka. Greuvski je, podsjećaju skopski mediji, i prethodni put prilikom boravka Hana izbjegao da bude snimljen sa evrokomesarom.

  

 

 

Sastanak sa Gruevskim je bio posljednji susret Hana sa makedonskim političarima tokom poludnevnog boravka u Skoplju. Iz Delegacije EU u Skoplju je najavljeno da će Han kasnije objaviti saopštenje umjesto obraćanja na planiranoj konferenciji za novinare.

Tokom sastanka sa liderima makedonskih parlamentarnih stranaka Han je preko Tvitera poručio da je Makedoniji hitno potrebno da se formira vlada i pozvao da se poštuju parlamentarna većina i Ustav.

Lideri stranaka koje su oformile novu većinu u Sobranju, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti, Besa Biljal Kasami i Alijanse za Albance Zijadin Sela su nakon susreta sa Hanom insistirali na institucionalnom izlasku iz krize, koji podrazumijeva da se završi konstituisanje parlamenta i da šef države Đorđe Ivanov da mandat za formiranje vlade. Zajednička poruka je da taj proces mora biti ubrzan, ali da u tome treba biti pažljiv.

Makedonski predsjednik koji je izbjegao da se susretne sa Hanom, poslao je na taj način poruku da nema šta da kaže i da mu je sve rekao prošli put, kada je istakao da ne želi da dodijeli mandate Zaevu, iako ima parlamentarnu većinu, jer smatra da se prihvatanjem zahtjeva albanskih partija radi protiv interesa Makedonije.

Ivanov je Hanu poručio i da njegov termin iskoristi za sastanak sa predstavnicima Građanske incijative “Za zajedničku Makedoniju”, koji dvadesetak dana protrestuju pružajući podršku odluci makedonskog predsjednika.

Ta inicijativa je poručila sinoć na protestima ispred Sobranja Makedonije na kojima je bilo, prema različitim procjenama, od deset do više desetina hiljada ljudi, zbog posjete Johanesa Hana i trojice evroposlanika koji su uključeni u rješavanje makedonske krize, da oni ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari Makedonije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније