Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 06. 2013. 19:12   >>  19:11

PAHOR PODRŽAO LGBT

Parade ponosa u Zagrebu i Ljubljani

U Zagrebu je održana dvanaesta parada ponosa LGBT osoba i porodica, Zagreb Pride 2013. I u Ljubljani je, istina s manjim brojem učesnika, ali „jačom“ političkom podrškom, održana tradicionalna šetnja pripadnika LGBT zajednice.

Prema procjenama zagrebačke policije, u Povorci ponosa je učestvovalo između 12 i 14 hiljada ljudi. Organizatori tvrde da je na Prideu bilo oko 15 hiljada ljudi. Incidenata nije bilo.

Za homofoba godine izabran je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a za homofrenda Mile Kekin, frontmen zagrebačke grupe Hladno pivo.

Podrška ministarke, supruge premijera...

Organizatori Zagreb Prajda poručili su da današnjom povorkom ponosa, LGBT osoba žele da pokažu da koračaju u ime svih porodica, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu.

Zadnjih smo sedmica ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. U povorci ponosa to smo i pokazali tako što smo svi zajedno - lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne i biseksualne osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama koračali u ime svih porodica.

U poruci hrvatskoj Vladi naglašavaju da ne pristaju ni na što ispod priznavanja njihovog punog ljudskog i poirodičnog dostojanstva, slobode i zaštite njihovih porodica i djece.

Povorci ponosa pridružila se i Sanja Musić Milanović, supruga hrvatskog premijera Zorana Milanovića, kao i ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić, koja tradicionalno podržava LGBT parade.

Ljubljana: Prisutan i predsjednik Slovenije Borut Pahor

Završna priredba slovenačke"Parade ponosa", šetnje homoseksualaca i njihovih simpatizera, danas je u Ljubljani protekla u znaku obećanja političara da će se snažno založiti za njihova prava.

Među učesnicima, njih oko hiljadu, prvi put otkako se 2001. godine u slovenačkoj prijestonici održavaju šetnje homoseksualaca, bilo je i nekoliko istaknutih političara. Prisutan je bio slovenački predsjednik Borut Pahor, više ministara, kao i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u ime grada koji je pokrovitelj parade.

Ministarka za porodicu Anja Kopač Mrak rekla je da za zakonsku diskriminaciju istopolno orjentisanih i njihovih zajednica više ne smije biti opravdanje, i najavila novi pokušaj da se zakonski omoguće veća prava za homoseksualne osobe.

Zakon kojim su istopolni parovi trebalo da dobiju i pravo na usvajanje djece na referendumu je odbijen, jer je protiv njega 2011. glasalo 55 odsto građana. Nedavnim ustavnim promjenama sužena su prava na pokretanje referenduma.

Sadašnjim zakonom donijetim prije sedam godina, u vrijeme konzervativne vlade koju je vodio Janez Janša, omogućena je samo registracija istopolne zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније