Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavio: B.V. ]

27. 03. 2017. 18:16 >> 17:51
21

VUČIĆ I PUTIN

Najduže pričali o regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da očekuje da Putin u najskorije vrijeme potpiše ukaz na osnovu čega bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju.

 

"Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Putin je rekao da je lično odobrio sve ono o čemu sam razgovarao sa (ministrom odbrane) Sergejom Šojguom, vezano za 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest MIG-ova 29. Ja poslije današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsjednik potpiše ukaz što bi značilo da sve ono što smo dogovorili konačno stiže u Srbiju", rekao je Vučić novinarima iz Srbije.

Vučić nije precizirao kada bi to bilo, navodeći da ne bi govorio o "nekoliko mjeseci", i da je ostalo samo rješavanje tehničkih problema, to jest, da li će se avioni rasklapati, pa ponovo sklapati, ili će se dobiti dozvola "jedne države za prelet".

"Razgovarali smo i o jednom remontnom centru za helikoptere. I tu temu je otvorio. Jedan dio aviona će se remontovati kod nas, jedan u Rusiji", rekao je Vučić, i objasnio da je reč o modernizaciji i nabavljanju najmodernijih radarskih sistema.

Naveo je da je Putinu prenio da "Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora da sačuva i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti".

Putin je, po njegovim riječima, to "u potpunosti podržao".

Vučić je kazao da je Putinu iznio pogled Beograda na situaciju u regionu, i da je rekao da je za Srbiju značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i ekonomska i politička podrška.

Na pitanje zašto se poslije razgovora vraćao kod Putina, on je kazao da je Putin imao još dva pitanja političke prirode, o tome "šta i kako treba da djelamo u budućnosti".

Vučić je rekao da je Putin "htio da čuje" šta on misli o dogadjajima u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.

"Najduže smo se zadržali na regionu, ukupnoj situaciji, uticaju spolja na region. Iznio sam svoj stav koji već dobro poznajete," rekao je Vučić.

Rekao je da su razgovarali "konkretno" o poslovanju kompanija i kako da se poveća trgovinska razmjena.

"Konkretno sam razgovarao s Putinom i o dolasku novih ruskih kompanija, govorili smo o poslovanju NIS-a, Ruskih železnica, ali i o novim preduzećima koja treba da stignu u Srbiju", kazao je Vučić novinarima.

Iz Kremlja je saopšteno kako je Putin u susretu s Vučićem razmotrio razvoj rusko-srpskih odnosa, prije svega povećanje trgovinske i investicione saradnje dvije zemlje.

Pored toga, razmijenjena su mišljenja o aktualnoj međunarodnoj i regionalnoj problematici, dodaje se u krakom saopštenju Kremlja.

Putin je na početku sastanka, kako prenose beogradski mediji, rekao da je uvjeren kako će predstojeći predsjednički izbori u Srbiji biti organizovani "na najvišem nivou" i poželio uspjeh sadašnjoj vlasti.

Šef ruske države poručio je i da vjeruje da će se, "bez obzira na rasplet političke situacije", nastaviti pozitivan razvoj odnosa između dvije zemlje.

Današnjem susretu Vučića i Putina prisustvovali su samo pomoćnik ruskog predsjednika za spoljnu politiku Aleksandar Ušakov i poslanik, i od 2006. godine član Savjeta pri Predsjedniku Rusije za realizaciju prioritetnih nacionalnih ciljeva Aleksandar Babakov.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније