Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Beta/Tanjug ]

29. 03. 2017. 16:43 >> 16:28

VUČIĆEV MITING

Kosovo: Blokirani autobusi sa Srbima

Više od 60 autobusa sa Srbima koji su se uputili na miting podrške predsjedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću u Leposavić zaustavljeno je južno od Ibra. Potpredsjednik SNS-a Marko Đurić je na mitingu kazao da su "kukavice pokušale da nas spriječe da se ovdje nađemo, ali ne znaju da se sloboda u lance vezati ne može". Tači osudio blokade puteva.

Kako je Tanjugu rečeno u pokrajinskom odboru Srpske napredne stranke, oko 3.000 ljudi je spriječeno da prođe prema Leposaviću.

Putevi su, prema prvim informacijama, blokirani u blizini Novog Brda, Velike Hoče, Štrpca i Goraždevca. Reporter B92 javlja da su svi autobusi iz Gračanice vraćeni i da nijedan nije mogao da nastavi ka Leposaviću.

 Kako javlja B92, prema nezvaničnim informacijama,  blokade su bile različite prirode - neke autobuse su zaustavljali policajci, neke obični građani svojim automobilima, a neke čak i specijalna jedinica ROSU. 


Kako javlja agencija Srna, tridesetak autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja vraćeno je nazad nakon što su vozila kamenovali pripadnici radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje". Vozila su, javlja Srna, kamenovana u mjestu Labljane, na putu Gnjilane-Gračanica. 

U Leposaviću je zakazan predizborni miting Srpske napredne stranke na kojem će govoriti, kako je ranije najavljeno, potpredsjednik SNS Marko Đurić i članovi Predsjedništva SNS Nikola Selaković i Bratislav Gašić. 

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Bojan Mitić izjavio je da su pripadnici Kosovske policije danas na dva mjesta zaustavili autobuse sa Srbima koji su krenuli na miting u Leposavić, koji se održava povodom predsjedničkih izbora. 

Mitić je rekao da je policija autobuse koji se kreću iz enklava južno od Ibra zaustavila na dva mjesta u blizini Miloševa, a kod Vučitrna. Osim autobusa, zaustavljaju i putnička vozila.

 Takođe, rekao je da su specijalci iz jedinice ROSU zaustavili tri autobusa u kojima su bili Srbi iz Štrpca i pretresli ih. 


Mitić je rekao da je na razne načine zaustavljeno oko 60 autobusa koji su krenuli na miting i dodao da je taj "demokratski čin Kosovske policije prevršio svaku mjeru". 

Marijan Šarić iz Orahovca rekao je agenciji Beta da je jutros grupa od dvadesetak Albanaca svojim automobilima blokirala izlazak autobusa sa Srbima iz Velike Hoče koji su krenuli u Leposavić na miting. 

Predsjednički kandidat i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u utorak da neće ići na miting u Leposavić na Kosovu. 

Tači: Blokade neprihvatljive

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da je blokiranje puteva unutar Kosova zapravo blokiranje puteva Kosova prema svijetu.

On je na svom Fejsbuk nalogu ocijenio da je potpuno neprihvatljivo okupljanje jednog broja građana Kosova na putnim pravcima prema Gnjilanu i Mitrovici i blokada tih puteva.

"Slobodna kretanja, okupljanja, političkog mišljenja i izražavanja su garantovana Ustavom i zakonima Kosova. To važi za sve grane Kosova i nikome se neće dozvoljiti da dovodi u pitanje ta prava, nezavisno od razlika u ubjeđenjima i stavovima", kazao je Tači.

On je ocijenio da najviše koristi od blokade puteva imaju oni koji ne žele dobro državi Kosovo.

"Državne institucije treba da garantuju zaštitu prava za svakog građanina", napisao je Tači.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније