Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

03. 04. 2017. 18:09 >> 17:48
4

ZA IZLAZ IZ KRIZE

Tusk Ivanovu: Nađite rješenje

Predsjednik Evropskog Savjeta, Donald Tusk, poručio je danas makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu da "ova produžena kriza" blokira Makedoniju na putu ka EU.

Sastanak sa Ivanovim u predsjedničkoj vili Vodno je trajao oko sat i po i na njemu je Ivanov ponovio da neće dati mandat za formiranje vlade parlamentarnoj većini koju prevodi SDSM, što je bio i razlog da se početkom februara politička kriza dodatno zaoštri.

Tusk je rekao da je "došao sa jakom porukom institucija EU da je Makedoniji više nego potrebno jedinstvo i da treba da se izbjegnu međuetnički konflikti", ističući da kriza vuče zemlju unazad i da ovo vrijeme traži državnički odnos i ništa manje.

"Na vama ostaje da nađete rješenje za izlaz iz krize, na demokatskim načelima, pristojnosti i zdravom razumu. Samo takvo rješenje može da bude trajno. Kada nađete takvo rješenje možete da računate na našu podršku", rekao je Tusk Ivanovu u zajedničkom obraćanju.

Ivanov je prethodno ponovio ponovio da ostaje pri odluci da lideru SDSM Zoranu Zaevu ne povjeri mandat za formiranje vlade, iako ima parlamentarnu većinu, i pored brojnih apela međunarodne zajednice da promijeni odluku.

"Moja pozicija je nepromijenjena – pravna i politička prepreka za dodjeljivanje mandata mora da budu odstranjena. Ova moja odluka je preventivna da se sačuva unitarnost", rekao je Ivanov u zajedničkom obraćanju za medije sa Donaldom Tuskom.

Ivanov je ocijenio da se platformom albanskih stranaka sa kojima je SDSM dogovorio parlamentarnu većinu, ugrožava nezavisnost Makedonije, uslovljava postizanje parlamentarne većine i ucjenjuje sastav nove vlade.

Navodno prihvatanje tog dokumenta albanskih stranka sa kojima je SDSM formirao parlamentarnu većinu bio je razlog Ivanovu da početkom prošlog mjeseca ne dodijeli mandat Zaevu.

Kako je nakon sastanka sa Tuskom rekao Ivanov "ucjenjena vlada je nestabilna vlada".

"Na ovaj način se narušavaju dobrosusjedski odnosi Makedonije i Albanije, direktnim miješanjem u unutrašnje stvari Makedonije", rekao je Ivanov.

Podsjetio je da je EU garant samo dva dogovora – Ohridskog i Dogovora iz Pržina. Odatle i imperativ za partijske lidere treba da bude sprovođenje hitnih reformskih prioriteta.

"Prva tačka dnevnog reda partija i poslanika treba da budu evropske reforme i, a ne sprovođenje postizborne platforme kreirane u drugoj državi", rekao je Ivanov.

Samo reforme, dodao je, mogu pomoći da se iskorijene uzroci političke krize.

"To nije samo naš izazov, nego i dobrog djela regiona. Zato smatram da EU treba da nađe način da otvori poglavlja 23 i 24, poglavlja o pravosuđu, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i bezbjednosti za sve zemlje potencijalne kandidate", rekao je Ivanov.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније