Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 06. 2013. 09:41 >> 09:41

NOVE OKOLNOSTI

Hrvatska i Srbija blizu odluke da povuku tužbe

U Hrvatskoj i Srbiji postoji politička volja u vrhu država da se povuku međusobne tužbe za genocid. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović juče je izjavio da tužbe prestaju da imaju smisla ako se može razgovarati o problemima, a u Vladi Srbije je “Blicu” rečeno da je Srbija za to da se tužbe bezuslovno povuku.

- Srbija je za bezuslovno povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ali pod uslovom da se to ne uslovljava nikakvim drugim, dodatnim ustupcima - rečeno je “Blicu” nezvanično u Vladi Srbije.

 

 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nastale u vrijeme kada se nisu ispunjavala očekivanja u pogledu saradnje s Haškim sudom, ali da se sada pita imaju li tužbe smisla kada se određena pitanja mogu rješavati razgovorom i dogovorom.

- Sada su ipak neke nove okolnosti. Ono što se ja uvijek pitam - a to je na našim vladama da odluče, jeste ako možete nešto riješiti razgovorom i dogovorom, imaju li tužbe smisla? Trebalo bi procijeniti i kakvi su izgledi, pravna praksa, ali to je u slučaju Hrvatske u nadležnosti Vlade - rekao je Josipović.

On je ocijenio da “postoje razlike u gledanju na istoriju”, da će one u jednoj mjeri ostati, “ali nas to ne sme spriječiti da gledamo u budućnost i gradimo bolje i kvalitetnije mostove od onih koji su postojali do sada”.

Josipović je ocijenio da Haški tribunal “nije iskoristio ono što mu je bilo na raspolaganju kao instituciji od koje se puno očekivalo”.

- Poslije ovih 20 godina rada Tribunala stvari svakako nisu crno-bijele. Haški sud je imao svojih dobrih odluka. S nekima možemo ili ne moramo lično biti zadovoljni. Ono što je važno jeste da je Haški sud postavio put ka stalnom međunarodnom sudu. Mi u Hrvatskoj smo nezadovoljni recimo Vukovarom, nezadovoljni što neki zločini nakon “Oluje” nisu kažnjeni, ali mislim da je to u prvom redu greška tužilaštva - rekao je Josipović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније