Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 04. 2017. 22:11   >>  21:45 2

PROTEST U BEOGRADU

Obilježili godišnjicu rušenja u Savamali

Više hiljada građana učestvovalo je danas u mirnom protestu koji je, povodom godišnjice od nerazjašnjenog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala, organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Protest je počeo u Hercegovačkoj ulici, u kojoj su prije godinu dana u izbornoj noći neidentifikovane osobe sa maskama na glavama bagerima porušile nekoliko objekata i maltretirale građane na čije pozive policija nije reagovala.

Na početku protesta pored zgrade "Geozavoda" bila je postavljena patka na naduvavanje visoka nekoliko metara.

Protestna kolona koju je predvodio kamion sa ozvučenjem prošla je Karađordjevom i Crnogorskom ulicom, zatim Ulicom Gavrila Principa, pa Balkanskom, Nemanjinom i Ulicom kneza Miloša, a završila se na Trgu Nikole Pašića između Doma Narodne skupštine i Skupštine grada Beograda.

Sa razglasa su puštane izjave gradonačelnika Siniše Malog o tome da gradska vlast nije učestvovala u rušenju u Savamali i predsjednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića da rušenje nije prijavljeno policiji.

Puštane su i izjave premijera Aleksandra Vučića u kojima govori da su u tom rušenju učestvovali "kompletni idioti", a zatim i da je u slučaj umiješana gradska vlast.

Građani su nosili transparente sa više varijacija i slikovnih prikaza parole "Čiji grad? Naš grad", "Narod gladuje, elita se raduje", "Dolje diktatura", "Sliniša", "U Malog su kratke noge", "Siniša i Nebojša doktora su dva" i razne transparente kojima su prikazane fantomke, naljepnice "Kompletni idiot" i "Protiv nenormalnog", kao i zastave Inicijative, raznih sindikata i udruženja koja podržavaju protest.

Predstavnici Inicijative poručili su da "straha više nema" i da se građani svakodnevno sve više okupljaju i organizuju proteste.

Predstavnica Inicijative Ljuba Slavković ocijenila je da je "Beograd na vodi" koji se prostire i na dio zemljišta na kome su bili porušeni objekti, oslikava ponašanje vlasti i da je taj projekat "otimačina i uzurpiranje javnog interesa i resursa Srbije", kao i da je "otjelotvorenje onoga što se građanima dogadja".

"Ovo je borba za naša prava i život koji nam pripada", rekla je Slavković.

Predstavnik Incijative Luka Knežević izjavio je da su građani Srbije jedina vlast, a da su sve ostalo uzurpatori.

Protestna kolona zaustavila se ispred Vlade Srbije gdje su upaljene baklje u boji zastave Srbije, a učesnici skupa su zgradu Vlade gađali rolnama toalet papira i "zapečatili" vrata žutom trakom na kojoj je nacrtana patkica, simbol Inicijative.

Skup su podržali Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, sindikat Nezavisnost, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodina, Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije.

Podržali si ga i organizacije i pokreti iz drugih gradova - protest "Protiv diktature", podrži RTV iz Novog Sada Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

Protest je završen uz paljenje baklji koje su bile uglavnom bijele boje i pjesmom sa razglasa "Ai karmela".

Protest je protekao bez incidenata, a na ulicama je bilo tek nekoliko uniformisanih policajaca.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana a predmet o Savamali (KTN-60/16) je u tužilaštvu i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније