Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 04. 2017. 22:24   >>  21:58

ARBITRAŽNI SUD

O razgraničenju HR i SLO narednih mjeseci

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije zaključio je postupak i odluku će donijeti u narednih nekoliko mjeseci, saopštio je danas Stalni arbitražni sud sa sjedištem u Hagu.

"Tačan datum odluke biće određen naknadno i biće poznat na vrijeme", navodi se u saopštenju suda, koje prenosi agencija Hina.

U saopštenju piše da su sudije pismom od 29. marta izvijestili predstavnike dvije zemlje da nema potrebe za dodatnim podnescima u vezi s graničnim sporom i postupak saslušanja proglasili okončanim.

Hrvatska je izašla iz arbitraže i najavila da neće priznati odluku suda, dok je Slovenija uprkos tome insistirala na arbitražnom procesu pred Arbitražnim sudom.

Hina podsjeća da je Sabor krajem jula 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. I Sekolec i Drenik nakon toga su istupili.

Ljubljana ne prihvata hrvatsko stajalište da je arbitraža o granici nepovratno kompromitovana i insistira na nastavku rada Arbitražnog suda čija se odluka očekuje ove godine.

Evropska komisija u aprilu je saopštila da generalno podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna da podrži bilateralno rješenje, ako se o tome dvije strane dogovore.

Arbitražni sud u Hagu odlučio je da nastavi s radom i poslije povlačenja Hrvatske, smatrajući da uprkos tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније