Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina;Objavio: B.V. ]

28. 04. 2017. 08:23 >> 08:54
7

SKOPLJE

Povrijeđeno 100 ljudi, EU poziva na mir

Situacija u Skoplju je normalizovana, saopštilo je jutros makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), nakon što je sinoć u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi.

 

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23 sata i 30 minuta sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć.

RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.

Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv namere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu zanoćili.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se sinoć nalazilo više od 50 hiljada ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsjednika parlamenta, i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen razumnosti i namjeru "da se ide do kraja", odnosno da nema odstupanja, prenijeli su skopski mediji.

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svjetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

U međuvremenu osude nasilja stižu i iz Brisela. Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost i komesar Evropske unije (EU) za proširenje, Federika Mogerini i Johanes Han, najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici, i pozvali na smirivanje situacije.

"Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbjednost parlamenta i njegovih članova", navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Oni su poručili da demokratija mora da ide svojim putem, i dodali da su primili pozitivnu vijest o izboru Talata Džaferija za predsjednika parlamenta.

EU je, kako su kazali Mogerini i Han, uvjerena da je politički dijalog u institucijama jedini put naprijed, i apelovali na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i djeluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma.

„Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna da radi sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na evropskom putu“, poručili su evropski zvaničnici, prenosi Tanjug.



Predsjednik Makedonije Ðorđe Ivanov je, nakon nasilnih događaja u Sobranju, rekao da ta situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem pravnog poretka te države, i pozvao građane da budu smireni i ne podliježu raznim provokacijama, lažnim vijestima i manipulacijama.

"Nema pitanja za koje ne može dijalogom pronaći rješenje u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija da sjutra dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo novonastalu situaciju i sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije", poručio je Ivanov sinoć.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније