Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

29. 04. 2017. 15:58 >> 15:38

MIRNO U SKOPLJU

Otvorene ulice oko Sobranja

Ulice oko Sobranja Makedonije u centru Skoplja, koje je policija blokirala poslije nereda, danas su otvorene za saobraćaj.

Oko zgrade makedonske skupštine i dalje je pojačano policijsko prisustvo, a uklonjeni su šatori koje su postavile pristalice VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koje od početka marta protestuju kako bi sprečile da suparnički SDSM Zorana Zaeva koji predvodi parlamentarnu većinu, formira vladu.

U nasilju koje se desilo u četvrtak kada su demonstranti upalu u Sobranje nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO SPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsjednika skupštine, povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine. 

Najozbiljnije je povrijeđen lider i poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, a povrede su zadobili i vođa parlamentarne većine i kandidat za premijera Zoran Zaev. 

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, 83 povrijeđene osobe su zatražile pomoć u državnim klinikama u Skoplju. 

Policija je zbog nereda u i oko Sobranja privela osam osoba, a kako je rečeno, obezbijeđen je i video-materijal osoba koje su izazvale nerede i nasilje. 

U napadima na pripadnike parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa. 

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane.  U Sobranju se trenutno utvrđuje materijalna šteta koja je nastala u nasilju u četvrtak uveče. 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније