Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

03. 05. 2017. 10:43 >> 10:24
2

TAČI TVRDI

Nijesam spominjao veliku Albaniju

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je da ni u jednoj izjavi nije spominjao veliku Albaniju.


On je istakao da nedostatak liderstva i vizije Evropske unije (EU) otvara put drugim ideologijama i uticajima u regionu kao što su nacionalizam, ekstremizam i politički radikalizam.

"To je izmislila Srbija i zli duh koji Srbija drži u životu i hrani ga da bi služio njenim interesima za legitimisanje velike Srbije, koja danas djeluje pred nosom EU i međunarodne zajednice", rekao je Tači u intervjuu Beti. 

On je rekao da u reakcijama iz Srbije nije bilo nijednog argumenta protiv njega, već da su samo ponavljane stare priče kojima su "decenijama manipulisale i plašile narod". 

"Srbija bi trebalo da se odvoji od svoje prošlosti i da se okrene novoj budućnosti. To znači da se odrekne politike koja svaki narod u susjedstvu vidi kao neprijatelja. Treba da počne da svaki narod iz okruženja posmatra kao mogućnost saradnje i jačanja mira, stabilnosti, pravde i napretka", kazao je Tači. 

On je ocijenio da EU dozvoljava da na Balkanu svoj uticaj šire druge države. 

"Mi želimo da ojačamo mir i stabilnost u našoj državi i cijelom regionu. Zbog toga se angažujemo da se što prije učlanimo u NATO i EU", kazao je Tači i dodao da u svom političkom diskursu nikada nije spominjao veliku Albaniju. 

On je rekao da njegova izjava o nedostatku liderstva u EU ne znači otvaranje sukoba sa Evropskom unijom, već da je to poziv za iskrenu i stratešku saradnju kako sa Kosovom tako i sa svim zemljama EU. 

"Nedostatak iskrene saradnje između Zapadnog Balkana i EU je na štetu svih. Neuspjesi EU u prošlosti se ne smiju ponoviti", kazao je Tači. 

On je ocijenio da je Kosovo konsolidovana država koja je izgradila snažne institucije i dodao da je za nepunih deset godina od proglašavanja nezavisnosti Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je "najbolja potvrda da su na djelu održive reforme u svim sektorima". 

Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, Tači je rekao da ukoliko vladajuća koalicija smatra neophodnim da se ide na prijevremene izbore, on će kao predsjednik poštovati tu odluku, ali je dodao da za sada take odluke nema. 

"Partije koje čine vladajuću koaliciju do sada su pokazale da, kada žele, znaju da koordinišu svoje djelovanje u Skupštini", kazao je Tači odgovarajući na pitanje o usvajanju Sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore. 

Prema njegovim riječima, transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova je proces koji se ne može zaustaviti. 

"Ono što smo postigli je da smo stavili do znanja da nećemo nikome unutar (Kosova) ili izvan dozvoliti da ometaju formiranje vojske. To su shvatile i prihvatile sve strane", kazao je on i dodao da je počela i kampanja informisanja svih građana Kosova kako bi bili ubijeđeni u potrebu osnivanja Vojske Kosova. 


Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније