Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.M.Lj. [ Beta ]

08. 05. 2017. 10:33   >>  10:11 7

ČANAK OCIJENIO

EU pod hitno da primi zemlje Zapadnog Balkana

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je da Evropska unija treba da "pod hitno" primi zemlje Zapadnog Balkana, jer bi u suprotnom moglo doći do sukoba koji bi mogli da budu razorni po mir u cijeloj Evropi.

 

"Ukoliko se pod hitno ne relativizuju granice između Kosova, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, uvjeren sam da će doći konflikti, jer su u interesu ultranacionalista i profašista u svim državama, a to bi moglo biti razorno po mir u cijeloj Evropi", rekao je Čanak agenciji Beta.

On je ocijenio da EU greši jer drži zemlje Zapadnog Balkana "na stendbaju", pošto tako gubi širu sliku.

"Relativizacija granica na Balkanu donosi daleko više koristi od nekakvog birokratskog ispunjenja svakoga detalja u formalnim uslovima pristupa EU", kazao je Čanak.

On je ocijenio da se EU svakako mora rekonstruisati, jer će inače doživeti sudbinu SFR Jugoslavije, pošto je konsenzusno odlučivanje koje je sada na snazi, zapravo "tempirana bomba u samim temeljima EU".

Prema njegovim riječima, EU mora početi da prihvata daleko veću odgovornost za samu sudbinu Evrope u cjelini.

"EU mora da se odluči: ili će biti globalna sila ili će to biti njen kraj", rekao je Čanak.

On je kritikovao mađarsku vladu zbog postavljanja bodljikavih žica na granici sa Srbijom i dodao da je "potpuno jasno" da kada neko stavi bodljikavu žicu između dvije države, on ne radi na tome da između te dvije države uspostavi bolje odnose.

"Žica ne služi tome da spriječi migrante da uđu u Mađarsku, već da bi naivni dio gradjana Mađarske uvjerili da desničarska vlada ima odgovor na teška pitanje izbjeglica i migranata. EU je tu u velikoj mjeri podbacila, nemajući jasnu sliku šta da radi s tim ljudima. Liječe se posljedice tragedije koja je zadesila te ljude, a ne bave se uzrocima", naveo je Čanak.

Komentarišući predsjedničke izbore u Francuskoj, Čanak je ocijenio da je poraz ultranacionalistkinje Marin Le Pen daleko važnija vijest od pobede Emanuela Makrona.

"Nadam se da je to početak zaustavljanja trenda pobjeda evroskeptika i desničara, mada je očigledno da je na globalnom nivou došlo do zasićenja tradicionalnim političkim strankama. Međutim, nije svako novo ujedno i dobro", kazao je Čanak.

On je ocijenio da Srbija nije vojno neutralna zemlja, dok god u njoj postoji "ruska vojna baza pod lažnim imenom" u Nišu.

Čanak je rekao da nikada neće izgubiti iz vida žrtve koje je NATO bombardovanje nanijelo Srbiji.

"Međutim, rat je bio i rat je završen. Rat je bio zbog Slobodana Miloševića i njegove politike, a ne zbog nekog drugog razloga. Ja ni slučajno ne opravdavam sve poteze NATO-a, ali to i dalje ne znači da bi u uslovima ovakvog okruženja kakvo imamo i realno političkih odnosa, ostajanje van EU i van NATO-a donijelo išta dobro Srbiji", naveo je Čanak.

On je ocijenio da bi Srbija van EU i van NATO-a ostala poligon za testiranje oblika i intenziteta konflikta Rusije i NATO-a, što bi za Srbiju značilo "večito ratno stanje".

Prema njegovim riječima, na Kosovu postoji jasno sadejstvo velikosrpskih i velikoalbanskih nacionalista, jer im ne ide u prilog bilo kakva normalizacija odnosa na Kosovu, "i ako treba – sjutra će napraviti oružani incident samo da do toga ne dođe".

"Jedini lijek za velikodržavne projekte Balkana je EU, jer ona poništava granice a ne mijenja ih. I ona sve te razloge zbog kojih bi se granice trebale menjati relativizuje čini ništavnim. I zato, ponavljam, EU mora hitno primiti kompletan Balkan u članstvo i orijentisati ga prema ubrzanom ekonomskom razvoju", naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ravnomernost razvoja i investiranje u nerazvijene krajeve, jesu uslovi za opstanak EU i za mir u Evropi.

"U suprotnom, EU će propustiti istorijsku šansu", ocijenio je Čanak.

Dodao je da se nacionalisti odlično slažu jer se odlično razumiju i jedino pitanje među njima je "koliki je čiji dio", a ne da li je ispravno to što rade, i zato su im zajednički neprijatelji oni koji nisu nacionalisti.

"Ukoliko ne bude dovoljno pameti da se ti procesi zaustave, očekuje nas mračna budućnost", rekao je Čanak.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније