Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

12. 05. 2017. 11:26 >> 11:04

MMF O REGIONU

Nedostatak radne snage prijetnja za rast

Dugoročni ekonomski rast u regiji srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE) mogao bi biti blokiran zbog sve manje radne snage i slabe produktivnosti, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Većina radne snage u regiji smanjuje se zbog starenja, ali i zbog iseljavanja. Tokom vremena, rastući broj penzionera i smanjivanje radne snage će sniziti rast i proširiti budžetski deficit”, naveo je MMF u polugodišnjem izvještaju.

Međutim, regiji se predviđa rast od 2,2 odsto u ovoj godini i 2,4 odsto u narednoj, ubrzavajući sa 1,5 odsto iz prošle godine, prenosi SEEbiz.

"Uprkos zvučnoj ekonomskoj aktivnosti u regiji, približavanje između Zapada i CESEE vjerovatno će trajati duže nego što se mislilo. To je zato što je dugoročni potencijal rasta u većini zemalja CESEE još znatno niži nego što je bio prije globalne finansijske krize", naveo je MMF.

Za ubrzanje približavanja dohotka prema naprednom evropskom nivou, zemlje CESEE moraju povećati svoju produktivnost i ulaganja.

MMF je pozvao te zemlje da rade na jačanju institucija, poboljšanju efikasnosti javnog sektora i povećanju učešća radne snage.

Regija jugoistočne Evrope uključuje članice Evropske unije (EU) - Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku i ne-članice EU Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Zemlje srednje i istočne Evrope su Slovenija, Slovačka, Poljska, Mađarska i Češka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније