Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

18. 05. 2017. 23:37   >>  23:09 35

GRABAR KITAROVIĆ PORUČILA

"Tompsonova muzika spaja ljude"

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom o zabrani koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru i ocijenila da su zabrane kontraproduktivne.

"Predsjednica je razgovarala sa svojim slovenačkim kolegom proteklih dana i prenijela mu je svoje mišljenje da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne", rekao je portparol hrvatske predsjednice Luka Đurić, javlja regionalna televizija N1.

Predsjednica Hrvatske ranije je u jednom intervjuu rekla da joj je upravo Tompson omiljeni pjevač.

Zabranu koncerta zbog "bezbjednosnih razloga" juče je komentarisao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je na pitanje novinara rekao da je od hrvatske ambasadorke u Ljubljani tražio da ispita o čemu se radi i da ga o tome izvijesti. Upitan kako gleda na zabranu Tompsonovog koncerta, Plenković je odgovorio: "Nikako dobro".

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je jutros, uoči sjednice Vlade, da je "neuobičajeno da se takvim argumentima zabranjuju koncerti", ali je dodala da to nije pitanje kojim se bavi njeno ministarstvo.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i hrvatska ambasada u Ljubljani u kontaktu su sa slovenačkom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Tompsona.

Pjevač koji je poznat po tome što u svojim nastupima veliča ustaštvo, izjavio je za Novu TV da očekuje da ga "država zaštiti kao hrvatskog građanina".

"Očekujem od hrvatskih političkih struktura da učine nešto i da zaštite mene kao hrvatskog građanina koji želi da radi u evropskim državama, kao i da zaštite moju publiku koja se želi okupljati oko moje muzike. Volio bih da hrvatski političari objasne da li prihvataju tezu da smo mi nacisti, fašisti i da širimo mržnju", rekao je Tompson.

Dio javnosti i neki opozicioni političari kritikovali su na društvenim mrežama reakciju državnog vrha na zabranu Tompsonovog koncerta.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Bojan Glavašević napisao je na Tviteru da "Tompsonu u cijeloj Evropi zabranjuju koncerte besplatno, jedino u Hrvatskoj HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) plati pola miliona eura da Tompson ne pjeva".

On je time aludirao na dio jedne od optužnica protiv bivšeg šefa HDZ-a i hrvatskog premijera Iva Sanadera u kojem se navodi da je ta stranka svojevremeno uoči izbora platila Tompsonu pola miliona eura da ne nastupa ni za jednu političku stranku.

Odluka lokalnih vlasti o zabrani Tompsonovog nastupa u Mariboru uslijedila je pošto su se protiv tog koncerta izjasnila neka udruženja i stranke, a posredno u medijima i slovenački premijer Miro Cerar i predsjednik parlamenta Slovenije Milan Brglez iz Stranke modernog centra.

Oni su naveli da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i "govor mržnje", na šta je reagovala i policija preporukom o zabrani nastupa zbog "povećanog bezbjednosnog rizika", prenijeli su mediji.

Saopštavajući preporuku o zabrani Tompsonovog koncerta, slovenačka policija je navela da takvu odluku donosi zbog informacija koje ukazuju na "povećani bezbjednosni rizik" i "opasnosti da će koncert biti iskorišćen za krivična djela".

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније