Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

18. 05. 2017. 15:41   >>  15:13 7

ALI U SKLADU SA USTAVOM

Skot: Kosovo može imati vojsku

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Beogradu da očekuje da se u budućnosti formira vojska Kosova ali da je bitno da se sve radi u skladu sa ustavom Kosova.

"SAD su oduvijek govorile da su za saradnju sa bezbjednosnim snagama Kosova i da očekuju da će nekad u budućnosti postojati i kosovska vojska ali da to treba da se uradi putem ustava Kosova", rekao je Skot novinarima poslije predavanja na Fakultetu za me]unarodnu politiku i bezbjednost u Beogradu.

Upitan o kosovskim izborima i retorici u regionu, on je rekao da je retorika mnogo jača nego što bi trebalo a da su kosovski izbori "pitanje za ambasadora u Prištini".

Na pitanje o eventulanom izboru Ramuša Haradinaja za novog kosovskog premijera Skot je rekao da ne odgovara na hipotetička pitanja.

Ambasador SAD je pozdravio poziv ministarke spoljnih poslova EU Federike Mogerini premijerima zapadnobalkanske šestorke da se sastanu u Briselu 24. maja zbog tenzija na Balkanu i dodao da se posljednjih mjeseci u regionu retorika pojačala zbog izbora u nekoliko zemalja.
j
"Mislim da je to pametan potez Federike Mogerini pred samit u Trstu. Uvijek je bolje razgovarati nego nešto drugo", rekao je Skot.

Skot je prethodno na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbjednost Univerziteta "Union-Nikola Tesla" održao predavanje "Srbija i SAD - Saradnja i perspektive".

Tokom predavanja on je rekao da je američka politika na Balkanu nepromijenjena dolaskom nove administracije jer se američka politika zasniva na interesima a ne na ličnostima i dodao da Balkan uopšte nije figurirao u kampanji predsjedničkih kandidata, što je ocijenio kao dobru stvar jer to znači da se region u SAD više ne smatra kriznim.

Kao osnove američke politike u regionu Skot je naveo podršku nezavisnosti Kosova, podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i podršku izboru nove makedonske vlade.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније