Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic,I.Š. ]

19. 05. 2017. 11:08 >> 10:41
16

ŽUSTRA POLEMIKA

Darvin ili Gospod - rasprava na Saboru SPC

Zasjedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

 

 

 

 

List podsjeća da je zasjedanje Sabora SPC započelo u ponedjeljak, ali da se na jednom zasjedanju umjesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumijevanje.

Najprije je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog programa.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao vjerovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i prije zasjedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije.

Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne vjeruju u Sveto pismo i svoju vjeru u Gospoda. Polemika je potom nastavljena i na zasjedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on vjeruje da je čovjek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira riječ po riječ iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније