Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Izvor: Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2017. 13:50 >> 13:23
4

KOSOVOSKI ANALITIČARI

"Izbori ne donose rješenje demakracije"

Kosovski analitičari smatraju da će prijevremeni izbori 11. juna donijeti određena rješenja političke krize uzrokovane smjenom Vlade u Skupštini na inicijativu opozicije, ali da će teško biti riješena goruća pitanja kao što je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Smatraju da su na nastanak krize delimično uticali i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Politikolozi Ramuš Tahiri i Belul Bećaj u izjavama za agenciju Anadolija ističu da je i međunarodna zajednica uticala na stvaranje političke krize.

Prema mišljenju Tahirija, politička kriza u zemlji ima veze i sa visokom stopom nezaposlenosti, privatizacijom, kao i neuspješnim izvozom i uvozom. On ocjenjuje i da nasilni protesti i blokade do kojih je došlo zbog sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, dijaloga Kosovo- Srbija, kao i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, nijesu bili razlozi za raspad koalicije i rušenje Vlade.

Tahiri smatra da na Kosovu vlada hipokrizija političkih elita, zato što će “uprkos promjeni vlasti, 70 odsto poslanika biti isto kao i do sada, a partijske liste, programi i razvojne strategija ostaju isti kao i ranije”. Takođe, ističe da je potrebno povlačenje međunarodne zajednice sa Kosova kako bi ta zemlja pronašla svoj put ravoja.

"Bespomoćnost građana je u tome da se sve ove garniture, sve ove elite, održavaju međunarodnim misijama koje su ovdje. Misije ih održavaju, hrane i podržavaju. Zato mi ne možemo napraviti promene i nadati se da možemo promeniti ovu situaciju", naglasio je Tahiri.

Bećaj: Sada postoji približavanje stavova oko demarkacije

Bećaj, nekadašnji politički savjetnik Hašima Tačija, uzrok trenutne situacije na Kosovu vidi u izvanrednom nametnutom uticaju međunarodne zajednice.

"Ovo je urađeno zahvaljujući izvanrednom nametnutom uticaju međunarodne zajednice, koja je smatrala da ako napravite 'slon koaliciju” možete dovesti do kraja nekoliko važnih tema koje utiču na odnose između Kosova i Srbije, kao što su demarkacija ili Zajednica opština sa srpskom većinom”, kazao je Bećaj.

Posljedica ovakvog stanja je da je narod potpuno izgubio povjerenje u domaće političare i politiku, dok “nijedan partner ne vjeruje drugom političkom partneru i to govori o dubokoj moralnoj i političkoj krizi”.

Bećaj očekuje pozitivne promene nakon prevremenih parlamentarnih izbora, ali ne i rješenje pitanja kao što su demarkacija i ZSO. Prema njegovim riječima, u ovom novom odnosu, politička kriza će se produbiti. Kako on kaže, sada postoji približavanje stavova oko demarkacije, ali ZSO ostaje "trojanski konj" unutar kosovske države.

Vlada Kosova je srušena glasovima poslanika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija, koja je bila kolaicioni partner Demokratskom savezu Kosova Ise Mustafe, iako je opozicija tražila izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je nakon pada vlade raspisao prevremene parlamentarne izbore za 11. jun i prvi put su formirane velike predizborne koalicije albanskih partija.

S jedne strane je koalicija PDK-AAK-Nisma sa još deset malih partija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, lider AAK-a. S druge strane je koalicija LDK-AKR (Alijansa za novo Kosovo, Behxheta Pacolija) kojoj se pridružila i nova partija “Alternativa” Mimoze Kusari Lila i Ilira Dede. Njihov kandidat za premijera je Avdulah Hoti iz LDK-a, dosadašnji ministar finansija.

Pokret “Samoopredjeljenje” na izbore izlazi samostalno i njihov kandidat za premijera je Albin Kurti.

Centralnoj izbornoj komisiji liste sa kandidatima za poslanike Skupštine Kosova predalo je 26 političkih subjekata, od kojih je 5 koalicija, 19 političkih partija i 2 građanske inicijative.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније