Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2017. 09:17 >> 08:50

IZBORI U HRVATSKOJ

HDZ-u većina u 12 gradova, SDP-u u pet

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je na jučerašnjim lokalnim izborima većinu u 12 velikih gradova, Socijaldemokratska partija (SDP) u pet, dok Istarski demokratskih savez (IDS) i Stranka rada i solidarnosti imaju većinu u po jednom gradskom veću, kao i dvije nezavisne liste, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjereništva.

Kako prenosi Hina, HDZ ima većinu u gradskim većima Krapine, Virovitice, Vukovara, Požege, Bjelovara, Karlovca, Gospića, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, dok je SDP najviše zastupnika osvojio u gradskim većima Rijeke, Osijeka, Čakovca, Koprivnice i Siska. IDS ima većinu u Gradskom veću Pule, a Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Nezavisna lista Mirka Duspare, dosadašnjeg gradonačelnika, osvojila je najviše glasova u Gradskom veću Slavonskog Broda, a lista Ivana Čehoka, nekadašnjeg gradonačelnika, u gradskom veću Varaždina.

Među većim gradovima, u prvom krugu su izabrana četiri gradonačelnika iz redova HDZ-a - Vukovara, gdje je sa 61 odsto glasova potvrđen dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava (HDZ-HKS), kao i gradonačelnik Virovitice Ivan Kirin (HDZ-HSLS-HSP AS) sa osvojenih 60 odsto glasova. Gradonačelnik Krapine (HDZ, A-HSS 1904-HSS-ZDS) Zoran Gregurović osvojio je 58 posto glasova, a novi zadarski gradonačelnik Branko Dukić (HDZ-HSP AS,HSU, Hrast) izabran je sa 51 posto glasova.

U prvom krugu lokalnih izbora Stjepan Kovač, kandidat SDP-HSS-HSU-MDS-Laburisti izabran je za gradonačelnika Čakovca sa 56 odsto glasova, dok će gradonačelnik Pule i dalje biti Boris Miletić (IDS-HNS-ISU-PIP-Zeleni) pošto je u prvom krugu osvojio 51 odsto glasova.

Novi gradonačelnici ostalih velikih gradova znaće se poslije drugog kruga izbora, u kojem će u Zagrebu snage odmjeriti dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (SRSMB) sa osvojenih 30 odsto glasova i Anka Mrak Taritaš (HNS-SDP-HSS-HSU-NH-SU) koja je osvojila 24 odsto.

U Splitu u drugi krug idu bivši gradonačelnik Željko Kerum (HGS,PG-NG) sa osvojenih 30 odsto i Andro Krstulović Opara (HDZ), koji je dobio 26 odsto, a u Osijeku Ivica Vrkić, kojeg podržava SDP, sa osvojenih 37 posto, i kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat sa osvojenih 17 odsto. U drugom krugu u Rijeci su dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS,HSS), sa 40 odsto glasova, i nezavisni kandidat Hrvoje Burić sa 17 odsto.

U Rijeci je uvjerljivo pobijedio aktuelni gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), ali će ipak u drugi krug, jer nije osvojio više od 50 odsto glasova. Protivkandidat će mu biti nezavisni Hrvoje Burić.

Plenković: Hrvatska sve više plava

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć da što više pristižu rezultati lokalnih izbora da je Hrvatska "sve više plava" i ocijenio da će rezultati biti dobri za njegovu stranku.

"Kako pristižu izborni rezultati Hrvatska je sve plavija. Biće dobro za HDZ", rekao je kratko Plenković novinarima prilikom dolaska u stranačku centralu.

Zvanična politička boja HDZ je plava.

Član Predsedništva HDZ-a Davor Božinović izjavio je večeras da će HDZ na lokalnim izborima u Hrvatskoj definitivno potvrditi svoju snagu koja će se videti u najvećem broju župana, gradonačelnika i načelnika.

Na pitanje o neulasku kandidata HDZ u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba, on je odgovorio da nema raskola u stranci i da HDZ nije koncentrisan na pojedinačnu lokalnu sredinu, makar to bio i glavni grad Hrvatske.

Funkcioner opozocionog SDP Gordan Maras ocijenio je, međutim, da je njegova stranka potvrdila svoja dosadašnja uporišta i dobila još veću podršku, a od četiri najveća grada u Hrvatskoj u tri ide u drugi krug za izbor gradonačelnika. On je ocijenio da su HDZ i Plenković najveći gubitnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније