Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 06. 2013. 09:18 >> 09:20

BEOGRAD I PRIŠTINA

Ešton: Postigli smo konkretan napredak

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton kazala je da je tokom jučerašnjeg sastanka sa srpskim i kosovskim premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem postignut konkretan napredak i saglasnost o brojnim pitanjima. Eštonova danas šalje pismo EU.


 

Neka od tih pitanja, prema saopštenju Eštonove, su i pitanja pravosuđa, policije i lokalnih izbora.

Ona je kazala i da će o napretku Beograda i Prištine u dijalogu i sprovođenju briselskog sporazuma obavijestiti države članice EU, koje 28. juna odlučuju o dodjeljivanju datuma Srbiji za pristupne pregovore sa EU. Eštonova je istakla da će izvijestiti zemlje-članice EU da su "dvije strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa". 

Inače, nakon petpčasovnom sastanka sa Dačićem i Tačijem, Eštonova je jutros pred zoru izdala saopštenje u kom je naglasila da će takvu poruku poslati "imajući u vidu sastanke Savjeta (ministara EU) i Evropskog savjeta iduće nedjelje", javio je B92.

Ona je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak". 

Inače, Eštonova i evropski komesar za proširenje Štefan File danas bi pismom trebalo da izvijeste zemlje članice EU o napretku Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa.

"Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primjene", zaključila je Ešton.

Naime, Tači jen jutros izjavio da je na jučerašnjem sastanku sa Dačićem i Ešton postignut "suštinski dobar napredak".

On je, takođe, rekao da je bilo riječi i o održavanju lokalnih izbora na sjeveru Kosova, policiju...Tači je rekao da se nada da će "primjenom aprilskog sporazuma obje strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju". Od beogradskih zvaničnika još se niko nije oglasio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније