Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

28. 05. 2017. 11:35   >>  11:08 6

STEFANOVIĆ VJERUJE

"Velika Albanija" nije predizborna retorika

Mogućnost izbora Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera izaziva zabrinutost jer bi to moglo dovesti do teške i složene situacije.

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Takav razvoj situacije uticao bi i na to da Srbi osjećaju više nestabilnosti, a i kada je u pitanju stvaranje ZSO", rekao je Stefanović za Sputnjik.

On je pitao i kako se može vjerovati da je neko dobronameran ko je učestovao u najtežim ratnim zločinima i kad se sumnjiči da je lično učestvovao u ubijanju ljudi.

Stefanović je ukazao i na to da se ne mogu samo odbacivati legitimni zahtjevi Srbije, i pri tome podržavati ili se ne suprotstavljati izjavama koje su jasno date da ugroze stabilnost regiona. 

"Neprihvatljive su mi i izjave koje kažu: nemojte obraćati pažnju, to je predizborna retorika. A zamislite da je Srbija tako nešto rekla", istakao je Stefanović. 

Upitan da li bi izborom Haradinaja i dijalog Beograda i Prištine postao besmislen, on kaže da je u ovom trenutku teško dati odgovor na takvo pitanje, ali i da treba razmišljati o ljudima koji žive na Kosovu. 

Ocjenjuje da je Srbija učinila mnogo ustupaka i učinila mnogo da zaštiti Srbe i navodi da je uvijek bila spremna za dijalog. 

Upitan da li Beograd od Brisela može da traži da eksplicitnije osudi priče o "velikoj Albaniji", Stefanović kaže da se na tome i radi.

"Jer ne verujemo da je to predizborna retorika. Kad tako nešto kažu i Haradinaj, i Tači i Rama vi vidite da to nije eksces, to je kontinuitet politike koja zagovara stvaranje velike Albanije i koja faktički vremenom pokušava da to uvede kao nešto što je potpuno prirodno da se čuje svakog dana", objašnjava ministar. 

On ističe i da Srbija oštro na to reaguje, i pokušava da se njen glas čuje i na istoku, i na zapadu i veoma jasno prenosi upozorenje i strah da će to izazvati ozbiljnu regionalnu nestabilnost. 

"Svako ko danas ne obrati pažnju na to preuzima deo odgovornosti za nešto što sutra može da se dogodi", upozorava Stefanović. 


Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније