Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 06. 2013. 12:32   >>  12:32

PARLAMENTARNI IZBORI

Ko će vladati Albanijom u naredne četiri godine?

Aktuelni premijer Albanije Sali Beriši završava drugi mandat na čelu Vlade Albanije, a nedjeljni izbori se smatraju testom albanske demokratije, izvještava agencija Anadolija (AA).

 

 

Iako se na izbore prijavilo 60 političkih subjekata, glavna trka će se voditi između dvije najveće partije, koje su oko sebe okupile ostale.

S jedne strane je Sali Beriša, aktuelni premijer i lider Demokratske partije, koji je formirao koaliciju “Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju”. Drugu koaliciju pod imenom “Alijansa za evropsku Albaniju” predvodi lider opozicije Edi Rama, predsednik Socijalističke partije i bivši gradonačelnik Tirane.

Desnu koaliciju “Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju”, osim Demkratske partije čine još 24 politička subjekta, među kojima su i Republikanska partija Albanije i Partija za pravdu, integraciju i jedinstvo.

Lijeva koalicija “Alijansa za evropsku Albaniju”, koju predvodi Socijalistička partija okupila je još 39 političkih subjekata, među kojima je najznačajnija stranka, Socijalistički pokret za integraciju (LSI).

Treća značajna ličnost je, upravo, lider Socijalističkog pokreta za integracije, Ilir Meta, koji se smatra ključnim igračem ovih izbora. On je u aprilu, nakon niza skandala vezanih za korupciju, napustio Berišu i pridružio se Rami.

Još uvek nije poznato koje je ustupke Rama obećao Meti za ulazak u zajedničku koaliciju.

Šanse za ulazak u parlament daju se još i partiji Novi demokratski duh (FRD), na čijem je čelu bivši albanski predsednik Bamir Topi, kao i nacionalističkoj Crveno-crnoj Alijansi, Krešnika Spahia.

Tokom predizborne kampanje svi politički subjekti su obećavali ualazak Albanije u  EU, kraj korupciji i smanjenje nezaposlenosti.

U rječniku koji su koristila dva glavna rivala, Beriša i Rama, razmenjivane su lične uvrede adresirane na starost premijera Beriše i prošlost supruge opozicionog lidera Rame.

Albanski analitičari izbornu kampanju ocenjuju mirnom u poređenju sa brojnim incidentima koji su bili zabilježeni pred ranije izbore.

Ovoga puta su se dogodila samo dva ozbiljnija incidenta, jedan u Fieri kada je pretučen kandidat FRD-a i drugi u Skadru gde je postavljen eksploziv predsjedniku opštine.

Strahuje se da bi u nakon završetka glasanja, odnosno brojanja, te u danima poslije izbora, moglo da dođe do incidenata.

Prema istraživanju, koje je prije mesec dana sproveo institut Italian Piepoli, 50.5 % Albanaca daje podršku koaliciji “Alijansa za evropsku Albaniju” Edija Rame, dok bi za desnu koaliciju Sali Beriše “Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju” moglo glasati 42 %

Izbori se održavaju prema proporcionanom sistemu u 12 izbornih jedinica sa zatvorenim listama. Cenzus za ulazak u Parlament iznosi 5 odsto za predizborne koalicije i 3 odsto za partije. Politički subjekti su obavezni da na listama imaju najmanje 30 odsto žena kandidata za poslanike.

Ove izbore će pratiti rekordnih 8.100 domaćih i stranih posmatrača. Na izborima će se birati 140 poslanika za albanski parlament s mandatom od četiri godine.

Predstojeći izbori u Albaniji će biti osmi parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991.godine.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније