Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

13. 06. 2017. 17:25 >> 17:07

ŠANSA ZA KURTIJA

Haradinaj teško do vlade?

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji neće bitno promijeniti preliminarne.

To znači da nijedna politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a prve procjene anlitičara su da će "velika koalicija" s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredjeljenje je drugo sa 26,7 odsto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Iako je pobjednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu.

Jedan od razloga je, prema njegovim riječima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepovjerenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.

Bećaj podsjeća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima "velike koalicije" i pokreta Samoopredjeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.

Bećaj je za Al Džaziru rekao da veruje da Haradinajeva koalicija neće imati više, a možda će imati i manje, od 39 poslanika u parlamentu.

Bilo kako bilo, kaže Bećaj, koalicije su i stvorene da bi mogle sa manjinama da formiraju vladu.

Te prognoze, prema njegovim riječima, nijesu se ispunile, jer, kako kaže, sigurno je da je Srpska lista bila i ostala ozbiljan faktor na političkoj sceni Kosova u kreiranju vlasti, te on pretpostavlja da će ta stranka biti prisutna u svakoj kombinaciji.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a na osnovu trenutnih rezultata, ta koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mjesta, prenio je portal ks-info.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније