Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 06. 2013. 09:52   >>  24. 06. 2013. 08:33 2

IZBORI U ALBANIJI

Ubijen kontrolor na biračkom mjestu

Kontrolor Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI) Đon Đoni ubijen je jutros iz vatrenog oružja na biračkom mestu u Laču u Albaniji, potvrdili su policijski zvaničnici.

 

Agencija Anadolija javila je da su albanski mediji prenijeli da se incident dogodio na biračkom mestu u gimnaziji "At Shtefan Gječovi" u Laču, a tom prilikom tri osobe su povrijeđene. Jutros je u istom mjestu napadnuta i jedna televizijska ekipa. 

 

U jutrošnjem incidentu u kojem se desilo ubistvo, prema izvorima TV News24, meta oružanog napada bio je kandidat Demokratske partije Mehill Fufi, a tom prilikom je ranjen i njegov rođak Kastriot Fufi. Do oružanog incidenta došlo je nakon političke debate, javio je dopisnik agencije Anadolija. 

Portparol policije Tefik Sulejmani izjavio je da je, poslije sukoba, Đon Đoni (53) ubijen u razmjeni vatre sa kandidatom vladajuće Demokratske partije, koji je tom prilikom povrijeđen, prenio je AP.

Prema izjavi policije, za sada nema osumnjičenih za incident u Laču, istraga je u toku. 

"Činjenica da je ranjen jedan kandidat ukazuje da incident možda ima veze sa izborima", izjavio je direktor policije Lezhu Arben Hajdarmata.

 Inače, širom Albanije jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta za osme parlamentarne izbore nakon pada komunističkog režima 1991. godine. Glasa se u 12 izbornih jedinica na ukupno 5.508 glasačkih mjesta. Pravo glasa ima više od tri miliona birača.

Odziv birača u prvom satu je dobar, a tradicionalno prvo glasaju penzioneri. Ekipa agencije Anadolija obišla je glasačko mjesto Liceu Artistik "Jordan Misja" u Tirani. Nakon korištenja svog građanskog prava jedna građanka Tirane kazala je Anadoliji kako nakon izbora "očekuje bolje sjutra i više posla".

"Da glasao sam. Očekujemo najbolje. Naravno očekujemo promene", kazao je jedan od glasača

Predizbornu kampanju koja je bila dosta napeta obilježili su politički programi kako da Albaniji bude bolje, ali i optužbama kandidata na račun političkih protivnika.

I dok je Beriša kao najveći uspjeh Albanije istakao ulazak te zemlje u NATO i Šengen, njegov protivnik Rama se skoncentrisao na ekonomsku situaciju, poručujući da se Albanija nalazi u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, da je siromaštvo sveprisutno i kako je važno ući u Evropsku uniju.

Visoka predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File zajednički su poručili da od sprovođenja izbornog procesa zavisi i dobar dio evropske budućnosti Albanije

Inače, istraživanja javnog mnjenja u Albaniji pokazuju da blagu prednost ima opozicija, ali predizborne ankete nisu pouzdane zbog komplikovanog izbornog sistema, prema kojem je država podijeljena na 12 regija i postoji kombinacija proporcionalnog i regionalnog sistema.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније