Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.M.Lj. [ B92 ]

14. 06. 2017. 08:56   >>  08:28 2

U SRBIJI

Pronađena droga 800 puta jača od marihuane

Droga 800 puta jača od marihuane pronađena je u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Kako navode, riječ je o sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja.

"Ovo je svjetski važna vijest s obzirom na to da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije," rekla je za "Blic" Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Prema njenim riječima, u Srbiji će ta droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje.

"Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine," dodala je ona.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetickih kanabinoida i to je najeća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcioniše po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније