Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

14. 06. 2017. 11:54 >> 11:29
4

"BEOGRAD DA SE POKAJE"

Kurti vjeruje da će biti premijer Kosova

Aljbin Kurti, jedan od osnivača ultradesnog pokreta Samoopredjeljenje, izjavio je da vjeruje da je on sljedeći kosovski premijer.

Rekao je da od Beograda očekuje da se "pokaje za zločine počinjene u prošlosti", te da vjeruje u uspjeh Specijalnog suda, jer će ga voditi strane sudije.

"Vjerujem da sam ja novi premijer Kosova", rekao je Kurti u intervjuu Švajcarskoj TV.

Kurti, koji je sinoć pozvao koaliciju "mira", koju čine DSK odlazećeg premijera Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Alternative, ističe da neće biti protiv dijaloga sa Beogradom, ali da je najpre potrebno povesti "dijalog o dijalogu".

"U suštini mi nijesmo protiv razgovora, ali je važno da se pridržavamo nekih principa. Paralelno želimo da počnemo i razgovore sa kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu kao ljekara, studenata, taksista, stolara, nezaposlenih i muškaraca i žena", naveo je bivši lider Samoopredjeljenja, pokreta koji je samostalno izašao na vanredne parlamentarne izbore i pozicionirao se na drugo mjesto.

Nijesu, ističe svi Srbi isti, kao što ni Albanci nijesu svi isti.

"Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju", rekao je.

Smatra da Beograd mora da se suoči sa svojom prošlošću.

Bivši lider Samoopredjeljenja kaže da zvanični Beograd treba da se pokaje za zločine počinjene u prošlosti.

"Važno je da gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže 'nijesam Vučić iz 1988.", kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu", rekao je Kurti.

Na pitanje da li će podržati rad Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Kurti kaže da kosovski sud mora da se bavi ovom temom, te da ne vjeruje u uspjeh suda koji će voditi strane sudije.

"Mi sami moramo biti nosioci i inicijatori pravde za ljude ovdje. Pravda ne može da se uveze", rekao je Kurti.

Za njega su, kaže, od ratnih zločina važniji "zločini počinjeni u miru", posebno u oblasti ekonomije.

Najavljuje da će među prioritetima nove vlade, ako je on formira, biti ekonomski razvoj, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforma pravosudnog sistema za šta, kako kaže, Priština ima podršku EU.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније