Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavila: J.B.Č. ]

15. 06. 2017. 15:52 >> 15:25
7

JI OTKRIO

Vučić intervenisao kod Dodika zbog referenduma

Visoki zvaničnik Stejt departmenta SAD Brajan Hojt Ji rekao je u Senatu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, "privatno i javno" tražio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne održi sporni referendum.

 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara juče je na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju rekao da je Rusija najviše ohrabrivala Dodika da se održi sporni referendum o danu državnosti RS koji je zabranio Ustavni sud BiH, dok je Vučić pokušao da spriječi referendum jer destabilizacija BiH nije u interesu Srbije.

"Premijer, sada predsjednik Vučić intervenisao je privatno i javno kod predsjedika RS i rekao da nije u interesu Srbije, da Srbija ne želi da se ilegalni referendum u RS održi. To je ilegalan referendum zato što krši odluku Ustavnog suda, ali ga je liderstvo RS ipak održalo", rekao je Ji.

On je dodao da da su SAD u tom slučaju imale "podršku premijera Vučiča koji je to pokušao da odvrati".

Ji je rekao da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu jer bi mogao postati "špijunski centar" ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status, dodajući da su SAD prenijele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom.

"Jesam zabrinut zbog takozvanog humanitarnog centra, ali ne zbog onoga što je taj centar sada, već šta on može biti ako, kako Rusija traži od Srbije, dobije specijalni diplomatski status", rekao je Ji.

On je rekao da SAD vjeruju da Rusija nema dobre namjere na Balkanu u ostvarivanju ciljeva zemalja u regionu da se približe EU. "Vjerujemo da Rusija pokušava da spriječi napredak na tom putu", rekao je Ji.

"Rusija pokušava da spriječi zemlje da se integrišu dalje sa Zapadom, u NATO i EU", rekao je Ji u razgovoru sa senatorima.

Ji je rekao da ne zna da li Rusija želi da se RS odvoji od BiH, jer bi to bilo nasilno i destabilišuće, ali da je u "ruskom interesu da zemlje stagniraju".

On je rekao da lideri u BiH mogu da sprovedu reforme za približavanje EU, ali da mnogi to ne žele jer bi time izgubili politički i finansijski uticaj.

"BiH je zarobljena zemlja u rukama korumpiranih političara koji ne žele da prepuste vlast", rekao je Ji.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније