Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 06. 2017. 17:08 >> 16:41

POTVRĐENO

Uzrok pada aviona u Mostaru infarkt pilota

Privatni sportski avion koji se 13. maja srušio u mostarskom naselju Jasenica, pao je zato što je pilot doživio infarkt i izgubio svijest, potvrdio je danas glavni istražitelj Komisije koja je ispitivala slučaj Salko Begić.

Begić je istakao da su nalazi istrage objedinjeni na 67 stranica u kojoj je korišćeno 700 dokumenata, dodajući da je Komisija radila po međunarodnim standardima, prenosi Fena.

Pri padu aviona poginulo je pet osoba, među kojima je bilo i troje djece.

Stradali su brat i sestra Luka i Lana Lovrić i Arman Hadžiomerović, a poginuli su i pilot Ivan Karačić, koji je upravljao letilicom i mladić Muhamed Sipović.

Meteorološki uslovi bili su, kako se navodi, povoljni, postupci kontrole letenja u skladu s propisanim procedurama, radioveza između kontrolora i pilota pravilno je funkcionisala, avion je održavan redovno. "Avion je registrovan za četiri osobe, dok je na letu bilo pet osoba, iako je težina aviona bila u granicama dozvoljene".

Tog dana avionom je izvedeno 14 letova, a pilot Karačić letio je na 12 letova.

"On je nakon 11 leta sleteo na aerodrom i bez gašenja motora pokupio putnike za 12. let, ali to je greška koja se dešava i ona se ne može uzeti kao uzrok pada aviona. Pilot je prećutao da ima ugrađeni stent, što je bio dužan, da je to prijavio do ovoga ne bi došlo", kazao je Begić na konferenciji za novinare.

Komisija je zaključila da je osnovni uzrok pada aviona srčani udar koji je doživio pilot tokom leta, nakon čega je uslijedilo nekontrolisano upravljanje, a potom i potpuni gubitak sposobnosti upravljanja avionom.

Pilot je, kako se navodi, prije pada aviona preminuo. Avion je nakon toga u nekontrolisanom letu udario o zemlju, prenosi Tanjug.

"Na nesreću je uticalo prikrivanje ranijih zdravstvenih problema. Pilot je imao srčanih problema zbog suženja srčanih arterija pa mu je 13. januara 2016. godine ugrađen stent. On je bio u ulozi inicijatora, organizatora, rukovodioca i pilota što je zahtijevalo velika psihofizička naprezanja, a koje njegovo zdravstveno stanje nije moglo da podnese", navodi se u nalazu istražne komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније