Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavila R.B. ]

19. 06. 2017. 22:55 >> 22:28
3

ZVANIČNIK NATO-A

CG primjer kako protiv ruskog uticaja

Transformacija Bezbjedonosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova mora biti sprovedena putem ustavnih promjena, poručio je danas u Prištini zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Džon Manza.

Manza je, učestvujući na tribini "NATO i Zapadni Balkan" u organizaciji Kosovskog Centra za bezbjednosne studije, u saradnji sa KFOR-om, naglasio da Bezbjedonosne snage Kosova (BSK) moraju ostati na svom putu i da ne treba insistirati na brzoj transformaciji u vojsku.

On je ocijenio da je ubrzana procedura koja je bila nametnuta prije par mjeseci da se transformacija obavi zakonskim promjenama, mogla samo da ugrozi taj proces. 

“Znam da je teško, ali ovaj proces mora da se dogodi metodički i ustavnim promjenama. Ukoliko bude tako, vjerujem da će biti zadovoljne i grupe koje su protiv ovog procesa, ali ono u šta vjeruju svi saveznici je da nema diskusije da se pitanje transformacije mora dogoditi putem ustavnih promjena", kazao je Manza. 

On je dodao da ne može znati koliko će vremena biti potrebno, ali Kosovo mora raditi na tome da taj proces bude politički prihvatljiv za NATO saveznike. 

Kada je riječ o odnosu NATO-a prema Zapadnom Balkanu i uticaju Rusije, Crna Gora je najbolji primjer kako se treba boriti protiv ruskog uticaja, poručio je Manza.

On je kazao da Kosovo treba da bude u stanju da se odupre uticaju Rusije i njihovoj “hibridnoj” borbi, tako što će biti u stanju da ojača komunikaciona sredstva, kontrolu granice i suprostavljanje lažnim vijestima.

Visoki NATO zvaničnik je istakao da je za zemlje Balkana teško, jer je potrebno mnogo vremena za integraciju u EU i NATO. 

"Mi tražimo da ljudi imaju strpljenja u tom dugom procesu. Vrata su otvorena, ali ta otvorena vrata podrazumijevaju demokratske reforme, aktivnosti protiv korupcije, slobodne i časne izbore, stvari za koje se Kosovo pokazalo kao primjer posljednjih godina i protekle nedjelje kada ste imali izbore koji su protekli mirno i demokratski”, kazao je Džon Manza. 

On je naveo da se NATO danas suočava sa dva velika izazova: ponovnim pojavljivanjem Rusije kao velike prijetnje koja je počela sa Gruzojom i Ukrajinom, te prijetnjama na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi.

NATO istovremeno, dodao je on, ostaje fokusiran na zemlje Zapadnog Balkana, kako se ne bi izgubilo ono što se teško steklo. 

Po njegovim riječima, NATO je mnogo uložio u stabilnost regiona Zapadnog Balkana i zadovoljan je uspjehom sa aspekta bezbjednosti. Takođe je naglasio da prisustvo KFOR-a predstavlja garant bezbjednosti na Kosovu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније