Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila R.B.

19. 06. 2017. 22:37 >> 22:11

DOGOVOR MINISTARA

Regija traži ukidanje rominga s EU

Ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije zaduženi za sektor telekomunikacija danas su postigli dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo u kojem će zatražiti da se odluka o ukidanju rominga u državama EU proširi i na ove četiri zemlje zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, kojim rukovodi ministar Rasim Ljajić, danas je tokom dana trebalo da bude usaglašen sadržaj i tekst pisma koje će biti adresirano na Andrusa Ansipa, potpredsjednika EK za jedinstveno digitalno tržište.

Osim Ljajića, pismo je u međuvremenu potpisao i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH, a tek treba da ga potpišu i Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore, te Damjan Mančevski, ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije.

Jusko je danas "Nezavisnim" rekao da se s Ljajićem čuo u petak te da su dogovorili ovu inicijativu, kako bi nešto pokušali da urade za svoje zemlje.

"S obzirom na to da su sve ove četiri zemlje opredijeljene da uđu u EU, to bi bila lijepa poruka EU prema državama regije. Uskoro ćemo upititi pismo s molbom da nas uključe u proces ukidanja rominga", rekao je Jusko.

I Ljajić je istakao da su se ministri "za pet minuta" telefonom dogovorili o realizaciji ove inicijative.

"Mi smo svjesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka, s obzirom na to da je i u okviru same EU usaglašavanje o ukidanju rominga trajalo punih 10 godina", rekao je Ljajić.

On je dodao da je slična inicijativa pokrenuta prije dvije godine, ali da tada nije prihvaćena.

"Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani EU. Uostalom, ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice EU, kao što su Norveška, Island i Lihtenštajn", rekao je Ljajić.

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija su prije tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cijena rominga, zahvaljujući kojem se već tri godine postepeno snižavaju cijene usluga rominga u regionu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније