Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

20. 06. 2017. 21:48   >>  21:23

PREGOVORI SA EU

Srbija otvorila još dva poglavlja

Srbija je danas u Briselu otvorila poglavlja 7 (o intelektualnoj svojini) i 29 (o carinskoj uniji) u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom i time je otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

Ministarka za evropske poslove Malte koja predsjedava EU Helena Dali po završetku međuvladine konferencije EU-Srbija izjavila je da je to potvrda napretka Srbije na putu ka Uniji i "predstavlja povoljan znak o posvećenosti EU Zapadnom Balkanu".

Otvaranje novih poglavlja "pokazuje veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna", rekao je direktor za proširenje i susjedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom Dali i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On je istakao da je Srbija ostvarila dobar napredak i podvukao da su poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji od bitne važnosti i podstrek za srpsku privredu koja se dobro integriše u tržište EU, na koju otpada dvije trećine srpskog izvoza i uvoza.

Danijelson i ministarka Dali su podvukli da Srbija mora ostvariti dodatne rezultate u vladavini prava i temeljnim slobodama, posebno kad je riječ o pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Jadranka Joksimović rekla je da se reforme sprovode prevashodno zbog toga da srpskim građanima bude bolje, da se izgradi bolje društvo i dodala da se to odnosi kako na vladavinu prava, tako i na ekonomsko-socijalni boljitak i pospješivanje životnog standarda.

Srbija bi trebalo da do kraja godine otvori još nekoliko poglavlja, istakla je Jadranka Joksimović i rekla da Srbija "za četiri do pet godina može dostići spremnost da pregovara o ulasku u članstvo EU".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније