Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavila R.B. ]

23. 06. 2017. 20:57 >> 21:54
44

VUČIĆ KOMŠIJAMA

Zajedno možemo planine pomjerati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas liderima Zapadnog Balkana da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko "provalija prošlosti", da gradi puteve i da zajedno rade na ekonomskom razvoju.

"Želimo da kažemo komšijama na Balkanu da će Srbija pokušavati da gradi mostove prijateljstva i stvori novu snagu Evrope, tu snagu nemamo sami, ali sa vama svima, imaćemo je. Ne moramo da gradimo novu Jugoslaviju, već da radimo za bolje sjutra naših siromašnih građana. Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine da pomijeramo", rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti.

On je rekao da zna da region mora da dijeli stubove oko kojih se gradi zajednička budućnost i dodao da Srbija nema "preči zadatak" nego da podijeli s komšijama uvjerenje da jednom ne može da bude dobro ako je drugome loše.

Vučić je rekao da je Srbija zemlja hrabrih ljudi, u kojoj su ljudi najvažniji.

On je rekao da je njegova generacija spremna da se mijenja i načini "korak naprijed".

"Korak kojim se iz nesreće prelazi u sreću. Hoćemo sjutra, i to hoćemo danas. Srbija je prestala da se nada smrti i želi život. Želimo mir sa sobom i mir s drugima", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija nikada nigdje nije zakasnila, pa neće "zakasniti ni u budućnost".

Vučić je rekao i da ne želi da "pravi provaliju" u odnosima sa velikim silama.

"Nalazimo se na evropskom putu, želimo tu da gradimo dobre odnose sa SAD, ali se ponosimo sa dobrim odnosima sa Rusijom i Kinom", rekao je Vučić.

On je zahvalio građanima Srbije na podršci politike mira i ekonomskog razvoja.

Svečanost na kojoj je Vučić inaugurisan u predsjednika države, u Palati Srbija je počela oko 18 sati. Pošto su se Vučić i njegova supruga Tamara pozdravili sa zvanicama, horovi djece Srbije, kojima je dirigovala Darinka Matić Marović, izveli su himnu "Bože pravde".

Poslije Vučićevog govora horovi djece izveli su numeru "Ovo je Srbija", a potom je glumac Lepomir Ivković recitovao stihove Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom".

U programu su potom nastupili Etno grupa "Vrelo" i Nacionalni ansambl "Kolo", koji je izveo splet tradicionalnih srpskih igara, poslije čega će nastupiti trubački orkestar Dejana Petrovića.

Poslije završteka zvaničnog dijela programa, planirano je da zvanice obiđu sve salone u Palati "Srbija" u kojima su organizovane tematske izložbe koje predstavljaju različite regione Srbije.

Svečanosti u Beogradu prisustvuje veliki broj gostiju, a organizatori navode da je to najveće okupljanje stranih zvaničnika u posljednje četiri decenije. Među najvišim državnim zvanicama je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније