Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 06. 2013. 14:20   >>  14:20

NAPREDAK

RSE: ES preporučuje datum za Srbiju

U nacrtu zaključaka Evropskog Savjeta, u koje je uvid imao Radio Slobodna Evropa, preporučuje se otvaranje pregovora sa Srbijom.

U skladu sa zaključcima Savjeta od 11. decembra  prošle  i  raspravi od 22. aprila ove godine  ocjenjivan je  napredak Srbije u pogledu ostvarivanaja kriterija za članstvo, posebno   ključnih  prioriteta, odnosno  vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom.

Pohvaljeni su  čelnici Srbije i Kosova  za ostvareni napredak u dijalogu  posredstvom EU, te prvi sporazum o  normalizaciji  odnosa  od 19. aprila, kao i bitni pomaci u sprovođenju dogovorenog što je navedno u zajedničkom pismu visoke predstavnice i komesara za proširenje  21.juna.

Savjet preporučuje, uz odobrenje Evropskog savjeta u junu , da  pregovori sa Srbijom mogu biti otvoreni.

Takođe se ponavlja da je potrebno ostvariti vidljiv i trajan napredak u odnosima Srbije i Kosova koji je  utemljen na evropskim  vrijednostima, te  izbjegavati mogućnost u kojima jedna strana može blokirati drugu u ostvarivanju evropskih napora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније