Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

28. 06. 2017. 11:32 >> 11:06
16

BIVŠI NJEMAČKI POSLANIK

"Odgovornost za Srebrenicu na cijeloj Evropi"

Stalno svaljivati krivicu na Holanđane je jeftin izgovor. Odgovornost za Srebrenicu snosi cijela Evropa, pa i Njemačka, i njemačka vlada, rekao je za Dojče vele bivši poslanik njemačkih demohrišćana (CDU) Štefan Švarc.

"Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu dana ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mjesta, međunarodna zajednica je morala da zna da može da dođe do najgoreg masakra", kaže Švarc.

Dodao je i da je u Goraždu viđeno da masakr može da se spriječi napadima iz vazduha.

"Ujedinjene nacije su u Srebrenici hiljade ljudi poslale u sigurnu smrt. Vrijeme je da se žrtve više ne prisiljavaju na mučne sudske procese. Evropa tek mora da prizna svoju krivicu i da tu krivicu i nosi", kaže bivši poslanik njemačke Hrišćansko-demokratske unije.

On takođe podsjeća da su "u njemačkom budžetu, kao uostalom i u budžetu EU, predviđena sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama.

"Vrijeme je da se donese recimo nekakav desetogodišnji program u kojem bi sa deset miliona eura godišnje za Srebrenicu Evropa konkretno uradila nešto po pitanju svoje krivice. Novac ne može da vrati život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Evropi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećana i svih riječi ne slijede djela."

Bivši njemački poslanik ima svoj stav i po pitanju aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini:

"BiH mora da ozdravi. Amputacija države nagrađivanjem počinilaca sa polovinom teritorije je fatalna, istorijska greška, koja mora biti ispravljena. Za pomirenje je potrebna pravda. Ko žrtvama genocida ’reparira’ državu, doživeće čudo. Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživjeli. Ako Evropa želi da spriječi da Balkan padne u ruke ekstremista, ona mora da djeluje. Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu", zaključio je Švarc.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније